Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Την Παρασκευή... απαγορεύονται οι selfies

Την Παρασκευή... απαγορεύονται οι selfies
Γιατί υπάρχει κίνδυνος ολικής τύφλωσης
Οι selfies την ερχόμενη Παρασκευή απαγορεύονται αυστηρά.
Ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι την Παρασκευή, όταν θα συμβεί το σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου (τελευταία φορά είχε ξαναγίνει το 1999) απαγορεύονται οι selfies καθώς υπάρχει κίνδυνος να τους δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα μάτια. Ακόμη και τύφλωση.
Συγκεκριμένα συνεργάτης του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι η λήψη φωτογραφιών με φωτογραφική μηχανή ή με iPhone θα μπορούσε να αποβεί τόσο επικίνδυνη, ώστε να κάψει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και να οδηγήσει σε ολική τύφλωση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα στα μάτια δεν υπάρχει μόνο από τις selfies αλλά γενικότερα και συστήνει, για την Παρασκευή, τη χρήση ειδικών γυαλιών που εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να εισέρχεται στα μάτια. Σημειώνει, παράλληλα, ότι τα απλά γυαλιά ηλίου δεν παρέχουν καμία προστασία.
Στην Αθήνα το φαινόμενο θα αρχίσει να γίνεται ορατό στις 10:40 π.μ., στη μέγιστη φάση του θα φτάσει στις 11:44 π.μ. και θα λάβει τέλος στις 12:50 μ.μ. Ορατή, ωστόσο, θα είναι μόνο σ’ ένα στενό πέρασμα στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στη Νορβηγία και την Ισλανδία.
Κατά την ολική έκλειψη ηλίου το μέγεθος της σελήνης είναι τέτοιο, ώστε να καλύπτει εντελώς τον ηλιακό δίσκο.
patrasevents