Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Πάτρα: Έδεσε στο λιμάνι της Πάτρας τo τεράστιο ρωσικό ιστιοφόρο «Kruzenshtern» (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

11101237_9289PATRATORA
Στο παλιό λιμάνι της Πάτρας κατέπλευσε σήμερα το πρωί 30 Μαρτίου το ρωσικό ιστιοφόρο «Kruzenshtern», το οποίο θα παραμείνει μέχρι τις 2 Απριλίου, ενώ το πλήρωμά του θα επισκεφθεί και τα Καλάβρυτα, όπου θα καταθέσει στεφάνια στο μνημείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται το πλοίο καθημερινά από τις 10:00 έως τις 18:00 στον προβλήτα Αγ. Νικολάου.
Την Τρίτη 31-3-2015 θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Νότιου Λιμένα Πατρών, η επίσημη τελετή και η υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης μεταξύ των λιμένων της Πάτρας και του Καλίνινγκραντ. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια μνημείου αφιερωμένου στην Ελληνο-Ρωσική φιλία και άλλες συμβολικές ενέργειες.
Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Χαρίλαος Ηλία Ερμείδης επισημαινει: «Στις 30 Μαρτίου 2015 στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή την συμπλήρωση των 70 χρόνων από τη Νίκητης Ρωσίας στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο του 1941 – 1945 προγραμματίζεται η είσοδος του εκπαιδευτικού ιστιοφόρου «Kruzenshtern» (Ρωσία) στο παλιό λιμάνι της Πάτρας, στον μώλο Αγίου Νικολάου.

«Το «Kruzenshtern» είναι τετρακάταρτος μυοδρόμωνας, ο οποίος κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 1925-1926 στην Γερμανία στο Bremerhaven. Το 1946 δόθηκε στην τότε Σοβιετική Ένωση στα πλαίσια των γερμανικών αποζημιώσεων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ονομάστηκε προς τιμήν του περίφημου Ρώσου θαλασσοπόρου Ιβάν Φίοντοροβιτς Κρουζενστέρν. Το πλοίο έχει ως βάση το λιμάνι της ρωσικής πόλης Καλινινγκράντ. Το ιστιοφόρο συμμετείχε σε πολλές υπερατλαντικές αποστολές και περίπλους της Γης.
Το «Kruzenshtern» θα παραμείνει συνολικά 4 ημέρες στον λιμένα Πατρών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του πρόκειται να πραγματοποιηθεί αδελφοποίηση του Λιμένα της Πάτρας με τον Λιμένα της πόλης Καλινινγκράντ. Επίσης το πλήρωμά του θα επισκεφτεί τα Καλάβρυτα με σκοπό να καταθέσει στεφάνια στο μνημείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, την Αγία Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο.
Οι εκδηλώσεις της 1ης Απριλίου στα Καλάβρυτα πραγματοποιούνται με την συνεργασία της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος».
(ΦΩΤΟ ΣΠΥΡΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ)
patratora