Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Πάτρα: Τα 4 καλύτερα ήσυχα καφέ για να διαβάσεις (για την εξεταστική ή και γενικά)


Μου αρέσει πολύ να διαβάζω, λατρεύω τον καφέ και εκτιμώ λίγες ώρες μες στη μέρα μόνος μου.Αυτά τα τρία πράγματα με κάνουν το απόλυτο target group των άνετων καφέ με Wi-Fi που προορίζονται για άραγμα με βιβλίο η iPad.
Και τον τελευταίο καιρό παρατήρησα την εξής ενδιαφέρουσα τάση: ιδιαίτερα στην περίοδο της εξεταστικής, οι φοιτητές αράζουν σε καφέ για ναδιαβάσουν – αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες φαίνεται να το στηρίζουν. Σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας έχω βρει μαγαζιά που άνοιξαν με ξεκάθαροconcept τον ρόλο τους ως διαβαστήριο/αραγματάδικο.
Πρώτη απ’ όλες τις πόλεις, σε αυτόν τον τομέα, έρχεται για μένα, η Πάτρα. Κατά κάποιον τρόπο, έζησα μια αποκάλυψη όταν βρήκα τόσα μαγαζιά ακριβώς αυτού του ύφους. «Έτσι θα έφτιαχνα την ιδανική μου πόλη» σκέφτηκα.
Γι’ αυτό και ξεκινάω από εκεί μια λίστα με τα καλύτερα μαγαζιά της Ελλάδας για διάβασμα, τόσο για τις περιόδους της εξεταστικής, όσο και για τις μέρες που θέλεις να αράξεις λίγο περισσότερο με ένα βιβλίο (ή το laptop σου) στο χέρι.
1. Tag (Facebook – Foursquare)

Η αποκάλυψη που σας έλεγα συνέβη πρώτα με αυτό το μαγαζί που άνοιξε το 2012. Είχα γουρλώσει τα μάτια μου διαβάζοντας στη βιτρίνα τις λέξεις “Work and Study”.
Το Tag αποτελείται από τον κεντρικό, μεγάλο χώρο του καφέ (που έχει και κάτι απίθανους μαλακούς καναπέδες) και έναν μικρότερο, ήσυχο (το Studying Room) με γραφεία προορισμένα για διάβασμα. Έχει, δηλαδή, φτιαχτεί ξεκάθαρα για να μπορείς να κάτσεις μόνος σου ή με την ομάδα σου και να “εργαστείς”. Όχι πως δεν ταιριάζει και για κανονικό καφέ με την παρέα.
Ένα καλό διαβαστάδικο, πέραν από άνετα καθίσματα και αξιοπρεπή καφέ, είναι σημαντικό να προσφέρει φαγητό για την πείνα του πρώτου δίωρου (αλλά και για να έχεις λόγο να δικαιολογήσεις χρηματικά την πολύωρη παραμονή σου). Στο Tag έχει σνακ και tapas, πιασάρικο Ισπανικό όνομα για “μεζέδες”.
Άλλο σημαντικό πράγμα είναι το δωρεάν Wi-Fi. Το Tag φυσικά έχει, αλλά μερικές φορές είναι πολύ αργό. Ακόμη, στα ψιλο-αρνητικά βάζω τον καφέ, που μερικές φορές είναι αξιοπρεπής, αλλά κάποιες άλλες μέτριος.
Στο coworking/studying κομμάτι του μαγαζιού θα βρείτε ησυχία επιπέδου βιβλιοθήκης, αλλά και τραπέζια κρατημένα από φοιτητές που κάθονται όλη τη μέρα.
Γενικά, για το είδος του, το Tag είναι τόσο μια entry level επιλογή για τους καινούριους στο σπόρ, αλλά και μια σταθερή αξία. Σίγουρα αποτελεί έναν από τους πρώτους διδάξαντες – και αυτό είναι υπέρ του.2. Makina (Facebook – Foursquare)
Κι έφτασε η ώρα να χρησιμοποιήσω την έννοια third-wave coffeeshop.
Το Makina είναι το αγαπημένο μου καφέ στην Πάτρα για συγκεκριμένους λόγους:
  • Βρίσκεται έναν δρόμο πιο πάνω από τους υπερβολικά κεντρικούς, πράγμα που του δίνει έναν εναλλακτικό αέρα.
  • Κάνει τον καλύτερο καφέ στην Πάτρα. Χρησιμοποιεί καφέ Taf που είναι από τους καλύτερους Έλληνες roasters, αλλά και οι barista ξέρουν να τον φτιάχνουν.
  • Το design του είναι εκπληκτικό (και αν σας ενδιαφέρει, είναι και 90%χειροποίητο από τον ιδιοκτήτη Γιώργο).
  • Παίζει πολύ καλή μουσική (σκέψου Indie & Alternative, ανάλογα την ώρα)
  • Έχει απίστευτα snack, special πιάτα και γλυκά, επίσης χειροποίητα.
Όλα αυτά είναι (σχεδόν) μια ολοκληρωμένη check-list για το τέλειο μαγαζί. Ακόμη, ένα από τα (χειροποίητα) τραπέζια του είναι ένα μεγάλο μακρουλό, ότι πρέπει για coworking μεγάλων group (περίπου 7 ατόμων).
Τα αρνητικά (για διάβασμα); Το μαγαζί είναι κανονικότατο καφέ (και όχι Tag-like), άρα αν περιμένετε απόλυτη ησυχία και συγκέντρωση καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.
Προσωπικά, κάποιες μέρες θέλω να έχω γύρω μου κόσμο και (λογική) φασαρία και κάποιες άλλες θέλω ησυχία εκκλησίας. Αν η μέρα σας ανήκει στοπρώτο είδος, go to Makina.
Tip: Δοκιμάστε οπωσδήποτε τον τέλειο διπλό cappuccino, τα μαγευτικά μπισκότα που έχουν στο μπαρ και ένα burger.
Κλείνω λέγοντας πως το Makina είναι ένας από τους λόγους που αγαπώ την Πάτρα. Αυτό, νομίζω, τα λέει όλα…
3. Βιβλιοθήκη (Foursquare)
Ναι, μοιάζει με την vintage βιβλιοθήκη ενός κανονικού σπιτιού, γιατί 99% αυτό είναι.
Αυτό το “κατάστημα” είναι μια ακόμη μεγαλύτερη αποκάλυψη. Την πρώτη φορά που μπήκα μέσα η έκφρασή μου θύμιζε παχύσαρκο δεκάχρονο που βρήκε ένα σεντούκι γεμάτο με σοκολάτες.
Μια 60άρα κυρία, Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, αποφάσισε μαζί με τον άντρα της (πολιτικό μηχανικό) να αξιοποιήσουν το ισόγειο και το αίθριο του σπιτιού τους, δημιουργώντας στα Ψηλά Αλώνια μια κανονική βιβλιοθήκημε συνθήκες απόλυτης ησυχίας
Στη Βιβλιοθήκη θα πληρώσετε 2€ για να καθίσετε για όσες ώρες θέλετε σε ένα από τα αμέτρητα γραφεία, σκαμπό και καναπέδες και μέσα στην τιμή θα σας προσφέρουν ένα ρόφημα της επιλογής σας.
Η Βιβλιοθήκη, όπως προδίδει το (προφανές θα έλεγα) όνομα, έχει ράφια ολόκληρα γεμάτα με λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, παραμύθια, τεχνικά βιβλία… Οτιδήποτε θα χρειαζόσασταν για να κάψετε τα μάτια σας για αμέτρητες ώρες, γεμίζοντας τον εγκέφαλό σας με κουλτουριάρικα quotes προς εντυπωσιασμό των συμφοιτητών σας σε cocktail parties.
Πέραν από πολλά γραφεία μελέτης, στον πίσω χώρο υπάρχει κι ένα απίστευτο σαλόνι με καναπέδες και αιώρες. Ναι, αιώρες
Ακόμη, η Βιβλιοθήκη λειτουργεί και ως κανονικό βιβλιοπωλείο, αφού πουλάει τους περισσότερους από τους τίτλους του (όπως και όποια παραγγελία τους κάνετε) αλλά και δανείζει ένα κομμάτι από τα βιβλία της με μια μηνιαία συνδρομή.
Με πολύ λίγα λόγια, η Βιβλιοθήκη είναι ένα hardcore διαβαστάδικο: Βιβλία και διάβασμα με απόλυτη ησυχία στο επίκεντρο. Και ο καφές έρχεται δεύτερος (έως και καθόλου, αν δεν θέλετε…)
4. Locale (Facebook – Foursquare)
Αυτός είναι ο επάνω όροφος. Κάτω είναι πιο “κανονικό” καφέ.
Το Locale είναι σε μεγάλο βαθμό κάτι σαν το Tag (έχει ολόκληρο τον πάνω όροφο αφιερωμένο εξ’ ολοκλήρου στο διάβασμα) αλλά διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα λόγω του φαγητού του.
Βλέπετε, έχει κανονική κουζίνα με μαγειρευτά φαγητά. Όχι, δεν λέω για καμία νερωμένη έκδοση snackατζίδικου καφετέριας – μιλάμε για hardcore, πατρο(μητρό;)παράδοτα σπιτικά φαγητά.
Ουσιαστικά, αυτό το μαγαζί φτιάχτηκε για να καλύπτει τις ανάγκες του φοιτητή για ολόκληρη τη μέρα της μελέτης, από τον πρωινό καφέ και το πολύωρο διάβασμα, μέχρι τις μεσημεριανές ώρες που θα πεινάσει.
Ανεβαίνοντας στον πάνω όροφο πάντως (για να πάω τουαλέτα) είδα είκοσι γυναικεία κεφάλια να γυρνάνε από τα λάπτοπ τους και να με κοιτάνε. Και αυτό συνέβη αργά το απόγευμα.
Στο βλέμμα τους μπορούσα να δω την δίψα για γνώση και πτυχίο, άρα κρίνω πως όποιος παρευρεθεί στην αίρεση ίσως και να περάσει κανένα μάθημα. Άντρα εκείνη τη στιγμή δεν είχε κανένα. Θα μπορούσαν, ίσως, να τους είχαν φάει σε κάποια Αμαζονική τελετή για πέρασμα μαθημάτων που συμπεριλαμβάνει κόψιμο αρ…
Σαν μαγαζί είναι μια χαρά, ευρύχωρο με καλές τιμές και με πολύ βολικάμεγάλα τραπέζια. Καφέ δεν δοκίμασα, οπότε περιμένετε ένα μελλοντικό update γι’ αυτό.
“Πάτρα, γιατί είσαι τόσο υπέροχη;”
Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Πάτρα είναι τόσο μπροστά σε αυτόν τον (ίσως niche) τομέα καταστημάτων. Για παράδειγμα, στα Γιάννεναδυσκολεύομαι να βρω έστω κι ένα αντίστοιχο, ενώ ακόμη και στη Θεσσαλονίκη (που θεωρείται μεγάλη πόλη) τα σχετικά μαγαζιά είναι τραγικάελάχιστα.
Σε κάθε περίπτωση, η Πάτρα είναι μια υπέροχη πόλη και αν κανείς μπορεί να πει πως υστερεί λιγάκι στη νυχτερινή διασκέδαση, σίγουρα κερδίζει με το παραπάνω στα τέλεια καφέ. Και όλα αυτά, με τις χαμηλότερες τιμές που έχω βρει. Πολύ συχνά θα πιεις καφέ με 2.5 €…
Σε επόμενα post, θα μαζέψω τα καλύτερα μέρη για διάβασμα στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και άλλες φοιτητικές πόλεις. Μέχρι τότε, καλό καφέ!
Foithtips