Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

«Μαμά είμαι τρανς» - Γνωρίστε την Πατρινή ομάδα των "Blender" που μπήκε στη ζωή μας (pics)

«Μαμά είμαι τρανς» - Γνωρίστε την Πατρινή ομάδα των "Blender" που μπήκε στη ζωή μας (pics)
Η ομάδα που αγωνίζεται με τον δικό της τρόπο κατά του ρατσιμού, της ομοφοβίας και του σεξισμού
Είναι μία ομάδα από την Πάτρα που αγωνίζεται με τον δικό της τρόπο κατά του ρατσισμού, της ομοφοβίας, του σεξισμού και ενάντια πολλών ακόμα ταμπού και προκαταλήψεων που υπάρχουν.
Την … επιγραφή τους και την δουλειά τους, με συνθήματα υπέρ της LGBT Κοινότητας την έχετε δει σίγουρα στους δρόμους της Πάτρας και την παρουσίασε πρόσφατα στην δημοσιότητα πρώτο το patrasevents.gr.
Ο λόγος βέβαια για τους «Blender», μέλη των οποίων μίλησαν στο Vice. com σε ένα ειδικό αφιέρωμα που τους έκανε μετά από το σχετικό άρθρο του patrasevents.gr.

Το αφιέρωμα του vice έχει ως εξής: "Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2013 στα σκαλάκια της Γεροκωστοπούλου – ένα από τα κλασικά στέκια των φοιτητών της Πάτρας. Δύο παρέες αποφάσισαν να δράσουν ενάντια στις διακρίσεις, τον ρατσισμό κα την βία που βιώνουν άτομα που ανήκουν στην LGBT κοινότητα – και κάπως έτσι «γεννήθηκε» η ομάδα Blender.
Και φυσικά, τα συνθήματα όπως «Μαμά είναι τρανς» και «Είμαι γκέι. Ε, και;». Οι Blender προωθούν και απελευθερώνουν νέα χρώματα και οσμές ενάντια στη «ετεροκανονικότητα» και το «φυσιολογικό».
Στόχος τους είναι τόσο να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου, όσο και να περάσουν μηνύματα κατά της ομοφοβίας, του ρατσισμού, του σεξισμού και της τρανσφοβίας.
Έτσι, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο μείγμα όπου οι εντάσεις των γεύσεων ποικίλουν, προκαλούν, ερεθίζουν και διαταράσσουν τις στερεοτυπικές ταυτότητες. Η επίσημη σελίδα τους στο facebook μέχρι στιγμής αριθμεί 1271 μέλη, αλλά καθημερινά περισσότερα άτομα μπαίνουν στην παρέα τους.

VICE: Πώς δημιουργήθηκε η ομάδα Blender;

 Blender: Δημιουργήθηκε όταν δύο παρέες νέων αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο στην Πάτρα ενάντια στην ομοφοβία, την τρανσφοβία, τον σεξισμό και τις διακρίσεις που βιώνουν άτομα που ανήκουν στην LGBT κοινότητα. Θεωρούσαμε ότι αυτό έλειπε από την πόλη. Μετά από συζητήσεις, προχωρήσαμε σε μικρές δράσεις με μεγάλη όμως ανταπόκριση από τον κόσμο.

«Μαμά είμαι τρανς» - Γνωρίστε την Πατρινή ομάδα των "Blender" που μπήκε στη ζωή μας (pics)
VICE: Γιατί επιλέξατε να ονομάσετε την ομάδα σας «Blender»;

Σκεφτήκαμε ότι η ομάδα μας αναμιγνύει προσωπικότητες, σεξουαλικότητες, ιδέες και απόψεις όπως ακιβώς και ένα blender αναμιγνύει υλικά, χωρίς όμως να στερεί από κανένα τις γεύσεις και τις μυρωδιές του. Γι' αυτό και το σύνθημα της ομάδας μας είναι «GenderB(l)ender», διότι θέλουμε να «λυγίσουμε» την έννοια των φύλων και να αποδυναμώσουμε την σημασία τους.
VICE: Πόσοι είστε στην ομάδα αυτή τη στιγμή;
Τα μέλη της ομάδας ανανεώνονται συνεχώς. Είμαστε κυρίως φοιτητές. Ωστόσο τα ενεργά μέλη αυτή τη στιγμή είναι 9.
Επίσης, υπάρχει πληθώρα ατόμων που συμμετέχει στις ανοιχτές δράσεις που κάνουμε. Οποιοσδήποτε είναι πρόθυμος να συμμετέχει στην ομάδα είναι ευπρόσδεκτος είτε με το να έρθει σε κάποια από τις ανοιχτές συναντήσεις μας, είτε επικοινωνόντας μέσω facebook.
VICE: Αρκετοί τοίχοι σε κεντρικούς δρόμους και πεζοδρόμους της Πάτρας έχουν γεμίσει με συνθήματα υπέρ της διαφορετικότητας. Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τρόπο έκφρασης;
Στις δράσεις μας και στο διαδίκτυο παρατηρήσαμε ότι γενικά συμμετέχει κόσμος ο οποίος είναι ήδη ευαισθητοποιημένος σε ότι αφορά τα LGBT θέματα. Θέλαμε όμως να βρούμε ακόμη έναν τρόπο να προβληματίσουμε την ευρύτερη κοινωνία για τις δυσκολίες και τον ρατσισμό που βιώνουν τα LGBT άτομα.
Παλαιότερα επικεντρωνόμασταν σε αφίσες οι οποίες ωστόσο εξαφανίζονταν μέσα σε δύο μέρες. Έτσι προέκυψε η ιδέα για τα στένσιλ. Είναι μόνιμες δυνατές μικρές φράσεις που τραβάνε την προσοχή και προκαλούν εντύπωση.

«Μαμά είμαι τρανς» - Γνωρίστε την Πατρινή ομάδα των "Blender" που μπήκε στη ζωή μας (pics)
VICE: Ποιος είναι ο στόχος σας; 
Κύριος στόχος της ομάδας μας είναι η αποδοχή και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των LGBT ατόμων, αλλά και η ενημέρωση και η εξάλειψη του φόβου για την διαφορετικότητα. Η Πάτρα μπορεί να είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, τα LGBT άτομα ωστόσο, εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό, να είναι περιθωριοποιημένα.
Στόχος μας λοιπόν, είναι να προβληματίσουμε και να ταρακουνήσουμε τον κόσμο και να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε εδώ και να καταρρίψουμε τα κυρίαρχα στερεότυπα που αφορούν στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου. Την ίδια ώρα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα οικείο κλίμα για όσα LGBT άτομα βιώνουν την διάκριση και την περιθωριοποίηση.  
VICE: κοινωνία της Πάτρας πώς αντιμετωπίζει τους Blender;
Μας υποστηρίζουν και μας σέβονται. Έχουμε βιώσει ομοφοβικά περιστατικά, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο, διότι δεν είναι εύκολο να προσπαθείς να χτίσεις κάτι που ακόμα θεωρείται από πολλούς taboo, μέσα στα όρια μιας αρκετά συντηρητικής κοινωνίας.
VICE: Θεωρείτε ότι δράσεις όπως το Pride, που γίνονται κάθε χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βοηθούν τις διεκδικήσεις της LGBT κοινότητας;
Η δυναμική και η ορατότητα που έχει το Pride σε Αθήνα και Θεσ/νικη, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθάει στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
Γιορτάζουμε και υποστηρίζουμε την διαφορετικότητα, δείχνουμε ποιοι είμαστε. Παρόλαυτά οι διεκδικήσεις δεν σταματάνε και δεν περιορίζονται σε μια μέρα. Το να αγωνιζόμαστε για ισότητα και αυτονόητα δικαιώματα είναι καθημερινή επιτακτική ανάγκη.

«Μαμά είμαι τρανς» - Γνωρίστε την Πατρινή ομάδα των "Blender" που μπήκε στη ζωή μας (pics)
patrasevents