Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Αύξηση των ψυχικών διαταραχών και των ψυχολογικών προβλημάτων για τους Πατρινούς

Αύξηση των ψυχικών διαταραχών και των ψυχολογικών προβλημάτων για τους Πατρινούς
Πάνω από 300 άτομα έχουν επισκεφτεί το τελευταίο τρίμηνο το Ολοήμερο Κοινωνικό Στέκι του ΣΟΨΥ

Ολοένα και περισσότεροι Πατρινοί αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές και προβλήματα ψυχολογικά, εξαιτίας της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας και του φόβου που έχει φέρει η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο ΣΟΨΥ Πάτρας, έχουν ζητήσει βοήθεια σπεύδοντας στις κοινωνικές και ψυχολογικές δομές του φορέα πάνω από 300 άτομα το τελευταίο τρίμηνο, το διάστημα δηλαδή που λειτουργεί το Ολοήμερο Κοινωνικό Στέκι του ΣΟΨΥ.  
Πρόκειται για μία από τις υπηρεσίες που έχει λειτουργήσει ο φορέας το τελευταίο διάστημα χάρη στην επιχορήγηση ιδρύματος, με την πολιτεία και τους φορείς της, ωστόσο, να απουσιάζουν από την όλη προσπάθεια.
Σκοπός της δημιουργίας του είναι να αποτελέσει μία κυψέλη για τα άτομα πουπάσχουν από ψυχικές νόσους και ψυχικές διαταραχές, δίνοντας μία εύκολη πρόσβαση για να πάρουν την ψυχολογική και ιατρική βοήθεια που ενδεχομένως να χρειαστούν, αποτελούμενο από το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.
Τα περισσότερα από τα άτομα που πάνε στο Κοινωνικό Στέκι του ΣΟΨΥ είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι που δεν είχαν στο παρελθόν ψυχολογικά προβλήματα ή διαταραχές, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι άτομα που δεν έχουν εργασία, άνεργοι της ηλικιακής κατηγορίας των 35-50.
Ωστόσο, το Ολοήμερο Κοινωνικό Στέκι αποτελεί μία «σανίδα» σωτηρίαςγια τα άτομα αυτά που γνωρίζουν ότι για απευθυνθούν στα κρατικά ιδρύματα θα πρέπει να μπουν στη λίστα αναμονής, περιμένοντας, ίσως και παραπάνω από δύο μήνες για μία συνάντηση.  

Πάντως, στην όλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το ΣΟΨΥ θα πρέπει να συνδράμει άμεσα και η πολιτεία, καθώς από τον Σεπτέμβριο για να συνεχιστεί η λειτουργία του θα πρέπει να αναζητηθούν νέοι πόροι, πόροι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. 
patrasevents