Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ο «κύκνος» από τη Πάτρα που ξέφυγε από τη... λίμνη και διαπρέπει (pics)

Ο «κύκνος» από τη Πάτρα που ξέφυγε από τη... λίμνη και διαπρέπει (pics)
Η Παυλίνα Ανδριοπούλου, η χορεύτρια - χορογράφος που συνεργάζεται με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, μιλάει στο patrasevents.gr 
Είναι dancer, choreographer, assistant director, dance teacher και εδώ και χρόνια διαπρέπει όπου και να εμφανίζεται, σε χορογραφικές παραστάσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Η Παυλίνα Ανδριοπούλου έχοντας ξεκινήσει τον χορό από την σχολή της Εύας Ανδριοπούλου στην Πάτρα, έχει φτάσει να παίζει στο πλευρό μεγάλων χορευτών και να συμμετέχει σε χορογραφικές παραστάσεις που παίζονται με μεγάλη επιτυχία, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.
Έχει συνεργαστεί, άλλωστε, με σημαντικούς χορογράφους της Ελλάδας, όπως με τον μεγάλο Δημήτρη Παπαϊωάννου (τον χορογράφο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004), αλλά και με δεκάδες ακόμα ονόματα και χορογραφικές ομάδες.
Έχει πάρει μέρος σε αυτές τις παραστάσεις σαν μπαλαρίνα, σαν ακροβάτρια, σαν performer, σαν βοηθός χορογράφος και σκηνοθέτη, αλλάζοντας ρόλους και τεχνικές, καθώς το ταλέντο της και η αγάπη της για τον χορό είναι ανεξάντλητη.
Εκτός από τις παραστάσεις που έχει παίξει, παράλληλα έχει παρακολουθήσειαμέτρητα σεμινάρια στο εξωτερικό, αφού είναι συνέχεια με μία βαλίτσα στο χέρι, σε πόλεις όπως το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, την Νέα Υόρκη, ενώ έχει συμμετάσχει σε δεκάδες παραστάσεις που έχουν γίνει στην Αθήνα.
Οι φίλοι της στην Πάτρα, μαθαίνουν τα νέα της και φυσικά χαίρονται γι' αυτήν, καθώς μία χορεύτρια που έχει μεγαλώσει στην Πάτρα και έχει γαλουχηθεί χορευτικά, ξεκινώντας από εδώ τα πρώτα της βήματα, έχει καταφέρει να απλώσει τα φτερά της, πάνω σε αυτό που αγαπά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο, τον χορό.
Το patrasevents.gr πέτυχε την Παυλίνα Ανδριόπουλου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και μας μίλησε για τι άλλο; Για τον χορό φυσικά. 

Ο «κύκνος» από τη Πάτρα που ξέφυγε από τη... λίμνη και διαπρέπει (pics)
PE: Τι κάνεις στο εξωτερικό όπου βρίσκεσαι αυτό το διάστημα; Πες μας δύο λόγια για την δουλειά που ετοιμάζεται αυτό τον καιρό.

Από το φθινόπωρο βρίσκομαι στο Μπακού, (Αζερμπαϊτζάν) για την προετοιμασία της τελετής έναρξης των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων Baku 2015. Η έναρξη των Αγώνων θα γίνει υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Παπαιωάννου στο team του οποίου είμαστε 20 χορευτές/βοηθοί χορογράφοι.
Πιο συγκεκριμένα έχουμε έρθει στο Μπακού για να κάνουμε ακροάσεις για να βρούμε εθελοντές, έπειτα να τους εκπαιδεύσουμε και τέλος να τους μάθουμε τη χορογραφία που θα ερμηνεύσουν στην τελετή.
Παράλληλα εργαζόμαστε πάνω στην εύρεση αυτού του κινησιολογικού υλικού υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια του σκηνοθέτη Άγγελου Μέντη και της χορογράφου Κατερίνας Παπαγεωργίου (aka Kat Valastour).
P.E. Ξεκίνησες την διαδρομή από την Πάτρα και έφτασες να είσαι χορογράφος του Εθνικού Θεάτρου. Ποια είναι η νοοτροπία του Εθνικού Θεάτρου με βάση την χορογραφία και τον χορό;  

Το Εθνικό Θέατρο δεν φιλοξενεί συνήθως αμιγώς χορευτικές παραστάσεις και αυτή είναι η πρώτη μου συνεργασία μαζί τους. Φέτος ανεβάσαμε στην κεντρική σκηνή την παιδική παράσταση "Shrek The Musical", σε σκηνοθεσία Άγγελου Μέντη. Από μένα ζητήθηκε να αναλάβω τη χορογραφία και την επιμέλεια κίνησης σε συνεργασία με τη Νατάσα Αρέθα.

Ήταν δύσκολο το task! Όταν χορογραφείς για το θέατρο υπάρχει μια έξτρα δυσκολία. Η χορογραφία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά πρέπει να εξυπηρετεί το σενάριο και την πλοκή, να προσαρμόζεται στις δυνατότητες των ηθοποιών/τραγουδιστών (στην προκειμένη συνεργασία) και να αναδεικνύει το όραμα του σκηνοθέτη.

P.E. Το Εθνικό Θέατρο είναι πραγματικά ο ναός της υποκριτικής και της χορογραφίας όπως λένε; Αν ναι, τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες σχολές;  

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω και πολλά για τη σχολή του Εθνικού. Φαντάζομαι όμως, πως οι απαιτητικές εισαγωγικές εξετάσεις που συγκεντρώνουν ένα πολύ γόνιμο υλικό και η ομάδα των καθηγητών που απαρτίζεται από ιδιαίτερα ταλαντούχους ανθρώπους, φέρνουν το πολύ καλό αποτέλεσμα.

Ο «κύκνος» από τη Πάτρα που ξέφυγε από τη... λίμνη και διαπρέπει (pics)
P.E. Μέσα από την καθημερινότητα που βιώνουμε και την σύγχρονη εποχή, ποια στοιχεία νομίζεις θα μπορούσαν να εμπνεύσουν για να τα πάρει κανείς από εκεί και να τα μεταφέρει πάνω στην σκηνή, κάνοντας τα μία χορογραφία;
Το οτιδήποτε.. Από κοινωνικοπολιτικά μέχρι υπαρξιακά ζητήματα... Η οικονομική κρίση, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η ρουτίνα, ο έρωτας και τόσα άλλα ακόμα μπορούν να εμπνεύσουν έναν καλλιτέχνη.
P.E. Έχεις εργαστεί στο εξωτερικό και έχεις γνωρίσει την νοοτροπία και το επίπεδο που υπάρχει εκεί σε ότι αφορά την χορογραφία και τον χορό. Σε τι διαφέρει από την Ελλάδα και αν είναι μεγάλη η διαφορά;
Στο εξωτερικό έχω βρεθεί κυρίως για σεμινάρια και παραστάσεις. Η βασική διάφορα ίσως είναι η οικονομική υποστήριξη του κράτους, κάτι που στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, στον τομέα του χορού, έχει καταργηθεί. Από την άλλη έχουμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο χορευτών με άριστη τεχνική κατάρτιση, αλλά δυστυχώς λίγους αξιόλογους χορογράφους, μετρημένους στα δάχτυλα.

Ο «κύκνος» από τη Πάτρα που ξέφυγε από τη... λίμνη και διαπρέπει (pics)
P.E. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τον χορό να έχει γίνει κάτι σαν μία μόδα με όλο και περισσότερους ανθρώπους να ενδιαφέρονται γι' αυτόν. Εκπομπές στην τηλεόραση, ολοένα και περισσότερες σχολές να παραδίδουν μαθήματα… Μία τέτοια τάση βιώνουμε και στην Πάτρα. Τι άποψη έχεις εσύ γι' αυτό;
Ο χορός αφορούσε ένα πολύ περιορισμένο κοινό στην Ελλάδα. Είναι ευχάριστο να το βλέπεις να αλλάζει αυτό, ακόμα και στην εμπορική του μορφή...  Η αλήθεια είναι πως η Πάτρα έχει αρκετές σχολές χορού που φαντάζομαι ότι προκαλεί πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες αλλά ταυτόχρονα προτείνει περισσότερες επιλογές στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται.
P.E. Τι είναι ο χορός για σένα;
Αυτή την ερώτηση τη βρίσκω μπροστά μου από το πρώτο έτος της σχολής και ακόμα δεν έχω καταφέρει να την απαντήσω.

(H φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του Lovis Ostenrik, οι 2-3-4 φωτογραφίες του Julian Mommert, οι 5-7 του Osmosis και η 
6 της Μarilena Stafulidou)

Ο «κύκνος» από τη Πάτρα που ξέφυγε από τη... λίμνη και διαπρέπει (pics)
patrasevents

Αν είσαι από Πάτρα και θες να αποκτήσεις πρόσβαση σε μειωμένες τιμές σε μαγαζιά και επιχειρήσεις της Πάτρας αλλά και να πιέσουμε όλοι μαζί για ακόμα πιο μειωμένες τιμές έλα μαζί μας πατώντας εδώ

Οι παραστάσεις που έχει παίξει


Ο «κύκνος» από τη Πάτρα που ξέφυγε από τη... λίμνη και διαπρέπει (pics)
Ο «κύκνος» από τη Πάτρα που ξέφυγε από τη... λίμνη και διαπρέπει (pics)
Ο «κύκνος» από τη Πάτρα που ξέφυγε από τη... λίμνη και διαπρέπει (pics)