Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

Πάτρα: Οι σκάλες της οδού Πατρέως…Η ξεχασμένη (κι επικίνδυνη για τα πόδια) κλίμακα του κέντρου που επιμένει να αποτελεί σημείο συνάντησης και ξεκούρασης!

Πάτρα: Οι σκάλες της οδού Πατρέως…Η ξεχασμένη κι επικίνδυνη για τα πόδια κλίμακα του κέντρου που επιμένει να αποτελεί σημείο συνάντησης και ξεκούρασης!
Οι σκάλες της οδού Πατρέως έχουν χτιστεί από μάρμαρο καθώς το υλικό αυτο φαίνεται οτι υπήρχε σε αφθονία στην Πάτρα από πολύ παλιά και βέβαια δεν έλλειπαν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες.
Τα σκαλιά χρησιμοποιήθηκαν και σε αυτή την περίπτωση για να ενώσουν την άνω πόλη -στην οποία κατοικούσαν ως επι το πλείστον φτωχές αγροτικές οικογένειες και κάποιοι μεγαλογαιοκτήμονες - και την κάτω πόλη με τις πολλές πλατείες, όπου έμεναν αστοί και βιομήχανοι.
πηγή φωτογραφίας:lyrasi.blogspot.gr
Η οδός Ηφαίστου κάτω από τις σκάλες της Πατρέως, περί το 1970 /paliapatra.gr
Σήμερα, πολλά χρόνια μετά την κατασκευή τους τα σκαλοπάτια της οδού Πατρέως δεν αξιοποιούνται μόνο ως…πέρασμα.
Αντίθετα, δεν ειναι λίγοι αυτοί που τα χρησιμοποιούν και ως τόπο συνάντησης, στάση για ξεκούραση και απόλαυση της θέας, αναπόλησης, παρατήρησης των αρχαίων μνημείων αλλά και ως χώρο ελεύθερης έκφρασης, είτε δημιουργικής όπως είναι τα graffiti, είτε το… αντίθετο πετώντας παντού σκουπίδια.

Αν παρατηρήσετε τα σκαλιά περνώντας απο το σημείο, θα διαπιστώσετε οτι πλέον καμπυλώνουν προς τη μέση της σκάλας και είναι κεκλιμένα. Κάτι που εκτός απο ισως…παράξενο φαίνεται και επικίνδυνο για όποιον περνά από το σημείο. Φανερώνει δε περίτρανα οτι είναι ένας χώρος πολύ παλιός και απεριποίητος.


Πολλοί μπορεί να φαντάστηκαν οτι μετά την …ανάκαμψη του πεζόδρομουτης Ηφαίστου, η γειτονιά της Παντάνασσας και κυρίως αυτη γραφική κλίμακα της Πατρέως, θα τύγχανε της ίδιας ευνοϊκής μεταχείρισης.
Δυστυχώς εδώ και δεκαετίες το όμορφο και γραφικό σημείο της Πάτρας έχει αφεθεί στην τύχη του, μαζί με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους περαστικούς.

TheBest