Σάββατο 23 Μαΐου 2015

SOS για τις χελώνες Καρέτα – Καρέτα στην Αχαία(ΦΩΤΟ)


Από τον Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Έκκληση απευθύνει ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς σε ερασιτέχνες ψαράδες, λουόμενους, καλοκαιρινούς επισκέπτες αλλά και πολίτες,  για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης κίνησης των οχημάτων τους εντός των αμμωδών παραλιών του Εθνικού Πάρκου.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:
«Από άγνοια ή από αμέλεια, αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, αγροτικά 4×4 ακόμη και μηχανάκια παρατηρείται να κινούνται παράνομα εντός των ευαίσθητων παραλιών της προστατευόμενης περιοχής καταστρέφοντας αυτήν την εύθραυστη ισορροπία του οικοσυστήματος.
Η δυτική πλευρά του Εθνικού Πάρκου στο σύνολο της αποτελεί τόπο αναψυχής και θερινού τουρισμού, καταλαμβάνοντας έκταση μήκους 21 χλμ. την οποία επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στις αμμώδεις παραλίες και στις παραλιακές κινούμενες θίνες (αμμόλοφοι και αμμουδιές) που εκτείνονται προς το εσωτερικό, πλήθος ειδών φωλιάζουν, γεννούν και αναζητούν την τροφή τους, από τα πουλιά που τσιμπολογούν και ασπόνδυλα, μέχρι την απειλούμενη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta που εναποθέτει τα αυγά της.
Φέτος και για πρώτη φορά από την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης πραγματοποιείται επιστημονική καταγραφή της θαλάσσιας χελώνας, η οποία αποτελεί είδος προτεραιότητας βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας με ιδιαίτερη οικολογική αξία και σημασία για το Εθνικό Πάρκο. Το πρόγραμμα καταγραφής ξεκινάει το Μάιο και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Για το λόγο αυτό και για τη διατήρηση και προστασία του πληθυσμού της  θαλάσσιας χελώνας η οποία έχει υποστεί μείωση τα τελευταία χρόνια, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς απευθύνει έκκληση για  συμμόρφωση των  επισκεπτών και των κατοίκων, στις απαγορεύσεις που ισχύουν, ιδιαίτερα στις περιοχές της παραλιακής ζώνης  (από τις Αλυκές Λεχαινών μέχρι τη Καλόγρια) του Εθνικού Πάρκου, ενημερώνοντας παράλληλα τις αρμόδιες υπηρεσίες για τυχόν παρανομίες, ώστε να προβούν σε έκτατους ελέγχους.»
patrastimes