Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Τι έδειξε η πρώτη μέτρηση στις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Πάτρας;

Η κολυμβητική περίοδος για την Ελλάδα ξεκινάει στις 15 Μαϊου και ολοκληρώνεται στις 15 Οκτωβρίου. Η λογική λοιπόν θα έλεγε ότι πριν τις 15 Μαϊου, τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει να έχουν αναρτήσει τους πίνακες με τις μετρήσεις που επίσης θα όφειλαν να είχαν κάνει στην αρχή της σεζόν και όχι στο μέσο ή προς το τέλος της, ως είθισται εδώ στα μέρη μας, τα έχοντα τους δικούς τους ελληνικούς ρυθμούς.
Αν λάβουμε δε υπόψιν το γεγονός ότι για να μπορεί να βγει απολύτως ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει να γίνουν τρεις δειγματοληψίες σε αραιά μεταξύ τους χρονικά διαστήματα, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι ήδη υπάρχει χαρακτηριστική καθυστέρηση καθώς μπαίνουμε αισίως στον μήνα Ιούνιο.
Μια πρώτη γεύση παίρνουμε ωστόσο από τις μετρήσεις του Εργαστηρίου Υγιεινής, το οποίο στο πλαίσιο των εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιεί μέτρησε τις τιμές σε παραλίες της Πάτρας που είναι πολυσύχναστες, σε παραλίες δηλαδή που εν όψει και της κρίσης είθισται να εκδράμουν εκατοντάδες Πατρινοί καθημερινά.
Οι δειγματοληψίες έγιναν από τα επιστημονικά στελέχη του Μοριακού Κέντρου IWaterFood (Μονάδα Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας του εργαστηρίου Υγιεινής, του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών) στα σημεία: Παραλία Αγυιάς, Παραλία Προαστίου, Παραλία Καστελόκαμπου, Παραλία Ρίου, Δημορηγόπουλου, Ακταίου (μετά τη γέφυρα), Αγ. Βασιλείου, αλλά και στα Βραχνέικα (οι εξετάσεις βγήκαν σήμερα και είναι πολύ καλές). 
«Επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες παραλίες επειδή είναι οι πλέον πολυσύχναστες» λέει στο thebest.gr o επίκουρος καθηγητής υγιεινής Απόστολος Βανταράκης, o oποίος επισημαίνει ότι το εργαστήριό τους δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει μετρήσεις σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Εξηγεί ότι πρόκειται για μετρήσεις εργαστηρίου που δεν είναι εξουσιοδοτημένο από το κράτος, καθώς αυτή την αρμοδιότητα την έχει η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με την πρώτη αυτή μέτρηση, την οποία θα ακολουθήσουν άλλες δύο μετρήσεις (την Παρασκευή θα ληφθούν εκ νέου δείγματα), όλες οι περιοχές που ελέχθηκαν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις καθαρότητας πλην της περιοχής Δημορηγόπουλου, όπου παρουσιάστηκε μεγάλος αριθμός κολοβακτηριδίων και η κολύμβηση αντενδείκνυται με βάση την πρώτη μέτρηση του Μαίου.

Τι έδειξε η πρώτη μέτρηση στις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Πάτρας; Ποιά βρέθηκε ακατάλληλη; Καθαρότερη η πλαζ από το Ρίο Θα ακολουθήσουν άλλες δύο μετρήσεις

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο μετρήσεις

Ο κ. Βανταράκης αποδίδει τη μείωση των κολοβακτηριδίων στις περισσότερες παραλίες στα έργα αποχέτευσης που εκτελούνται στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Η ακαταλληλότητα με βάση το πρώτο δείγμα στην περιοχή Δημορηγόπουλου, αποδίδεται στην μεγάλη πυκνότητα σπιτιών και μαγαζιών και την απόρριψη αποβλήτων. Όπως λέει, αν το δεύτερο δείγμα βγει καλύτερο, τότε ακυρώνεται το πρώτο, αλλά εκτιμάται ότι η βελτίωση δεν μπορεί να φτάσει σε σημείο άμεσης και πλήρους απάλειψής του. Τονίζει μάλιστα ότι το δείγμα σε κάθε περιοχή είναι ανάλογα και με την ώρα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι αγωγοί με τα λύματα απελευθερώνονται νωρίς το πρωί για αυτό και τα δείγματα που λαμβάνονται πρωινές ώρες έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να δείτε καθαρότερα τις μετρήσεις: 
Οι μετρήσεις από τις δειγματοληψίες του Μοριακού Κέντρου είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα (www.iwaterfood.gr) για την ενημέρωση των πολιτών και έχουν διαβιβαστεί στη διεύθυνση υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία είναι αρμόδια για το θέμα. Το Κέντρο θα κάνει και νέο γύρο δειγματοληψιών στο επόμενο διάστημα, αφενός για επιστημονικούς, αφετέρου για κοινωνικούς λόγους.
To IWaterFood αποτελεί τμήμα της Μονάδας Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, του Εργαστηρίου Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Πατρών και αποτελεί ένα καινοτόμο μοριακό εργαστήριο που ειδικεύεται στους παρακάτω τομείς.
  • Ποιότητα Υδάτινου Περιβάλλοντος
  • Ποιότητα Τροφίμων
  • Δημόσια Υγεία
  • Υγιεινή και Ασφάλεια
TheBest