Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Ποιες οι προτάσεις για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην Πάτρα

METANASTES PATRATORA
Τις τελευταίες ημέρες οι σκέψεις, αλλά και οι συζητήσεις για δημιουργία ενός χώρου υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων πληθαίνουν όλο και περισσότερο.
Χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε χθες στο κτίριο πίσω από την Ιντρακόμ, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαίας μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ακούστηκε η πρόταση από πλευράς Δημοτικής Αρχής για δημιουργία ενός τέτοιου χώρου στο χώρο του πάρκινγκ του Πολυχώρου Πολιτεία.
Η πρόταση έγινε από τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Ο χώρος ανήκει στον Δήμο και σε αυτόν βρίσκονται κάποιες αποθήκες στις οποίες μπορεί να εγκατασταθεί ένα πολυιατρείο αλλά και ότι άλλο απαιτείται για την υποδοχή και φροντίδα προσφύγων.
Ηδη η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση γι αυτόν τον σκοπό. Και ο Δήμαρχος Αιγίου που συμμετείχε στην σύσκεψη δήλωσε έτοιμος στην δημιουργία ενός χώρου υποδοχής στην περιοχή του.
Στην ανακοίνωση χθες μάλιστα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε συγκεκριμένα:
Συνάντηση φορέων με στόχο την προσέγγιση του μείζονος ζητήματος του μεταναστευτικού και την από κοινού κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπισή του, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, έπειτα από την πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα σε συνεργασία με Περιφέρειες της Μεσογείου για την ανάδειξη αυτού του σοβαρού θέματος.
Στη σύσκεψη, εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνη Χαροκόπο, παρέστησαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, ο Αντιδήμαρχος Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας Δήμου Πατρέων Δ . Πελεκούδας, ο Αντιδήμαρχος Αξιοποίησης Τοπικών Πόρων, Απασχόλησης και Εθελοντισμού Δήμου Δυτικής Αχαΐας Α. Διακάτος,  φορείς υποστήριξης και προστασίας δικαιωμάτων μεταναστών- προσφύγων (Ερυθρός Σταυρός, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ιατροί του Κόσμου, Praxis, Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων, Κοινο-τοπία), ενώ στην συζήτηση συμμετείχε και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Κεντρικής-Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.
Στη συνάντηση επικράτησε η άποψη, την οποία έχει εκφράσει και επανειλημμένως ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, ότι πρέπει να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της συνθήκης «Δουβλίνο 2» και να εξασφαλιστούν πόροι και χρηματοδότηση από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των τοπικών αυτοδιοικήσεων διεφάνη ότι ο Δήμος Πατρέων, Αιγιαλείας και Δυτικής Αχαΐας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, για διαφορετικούς ο κάθε δήμος λόγους.
Συζητήθηκε η πρόταση για δημιουργία δομών άμεσης βοήθειας και κέντρου ημέρας για τους μετανάστες-πρόσφυγες, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο Δήμος Πατρέων όπως δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος Πατρεών Κ. Πελετίδης, με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα να επικρατούν ξενοφοβικές αντιλήψεις, και ρατσισμός απέναντι στους μετανάστες-πρόσφυγες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Χαροκόπος δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την οργάνωση δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και άρσης των προκαταλήψεων.
Να υπενθυμίσουμε πως παρόμοιες συναντήσεις πρόκειται να οργανωθούν και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες (Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
patratora