Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Αίγιο: Βαρκάδα στη... λίμνη των Υψηλών Αλωνίων! -Απίστευτο φωτογραφικό ντοκουμέντο!

Αίγιο: Βαρκάδα στη... λίμνη των Υψηλών Αλωνίων! -Απίστευτο φωτογραφικό ντοκουμέντο! Δείτε ΦΩΤΟ
Ο διακεκριμένος αιγιώτης δημοσιογράφος Φάνης Ζουρόπουλος διαθέτει ανεξάντλητο αρχείο σε φωτογραφίες, άρθρα και βιβλιογραφία που αφορούν στην τοπική ιστορία. Η γνώση όμως πρέπει να διαδίδεται κι αυτό ο Φάνης το εφαρμόζει καθημερινά σε όλη τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του πορείας.
Πλέον έχει δημιουργήσει και προφίλ στο facebook όπου καθημερινά μοιράζεται με τους φίλους του φωτογραφικά στιγμιότυπα και λεζάντες που αποτελούν πολύτιμο υλικό για την καταγραφή της νεώτερης ιστορίας του Αιγίου και της Αιγιάλειας. 

Μια από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Φάνης στο facebook είναι και η εικονιζόμενη, όπου ένα ζευγάρι του Αιγίου, κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα (λίγο πριν, λίγο μετά) κάνει βαρκάδα στην...τεχνητή λίμνη των Υψηλών Αλωνίων! Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Πανάγο Παναγιωτόπουλο της γνωστής αιγιώτικης οικογένειας (αδελφός του επί 25ετίας δημάρχου Αιγίου Σπύρου) και την Πιπίτσα Λάφη. Ο Πανάγος ήταν ένας bon viveur της εποχής, γνήσιο καλλιτεχνικό πνεύμα και μεταξύ άλλων ήταν ο ιδρυτής της Φιλαρμονικής Αιγίου, οργάνωνε χοροεσπερίδες, οραματίστηκε και κατασκεύασε την πλατεία Υψηλών Αλωνίων και γενικά έδωσε μεγάλη άνθηση στον πολιτισμό τόσο του Αιγίου όσο και ολόκληρης της χώρας. Η εικονιζόμενη τεχνητή λίμνη καταλάμβανε ολόκληρο το σημερινό πάρκο, όταν κατασκευάστηκε η πλατεία κι όπως σημειώνει στη λεζάντα του ο Φάνης Ζουρόπουλος. Στη βαρκάδα συνοδεύουν το ζευγάρι δύο κωπηλάτες, πιθανόν από το υπηρετικό προσωπικό της οικογένειας Παναγιωτόπουλου.

Η φωτογραφία προέρχεται από το τεράστιο αρχείο του Φάνη Ζουρόπουλου, το οποίο ψηφιοποιείται τμηματικά και δημοσιεύεται από τον ίδιο τον δημοσιογράφο, για να μαθαίνουμε κι εμείς οι νεώτεροι.
filodimos.gr