Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΠΑΤΡΑ: Ο δημοσιογράφος που μαστιγώνεται και χαρακώνεται με νυστέρι

Σμίγει με το θέατρο του Νέου Κόσμου και τον Αλέξανδρο Ρήγα.Ανατρεπτικός, τολμηρός, ριζοσπαστικός, βαθιά πολιτικός και έντονα καυστικός, με την ιδιότητα του σκηνοθέτη, ηθοποιού, ενδυματολόγου - και όχι με του δημοσιογράφου όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα - θα μας «ξανασυστηθεί» σε λίγες ημέρες ο συμπολίτης μας Γιώργος Παπαδημητρακόπουλος.

 Επιθυμεί να χαράξει τον δικό του πολύ προσωπικό δρόμο στην τέχνη της performance, να δημιουργήσει έναν κόσμο που δύσκολα κατανοούμε, έναν κόσμο πέρα από κάθε λογική, έναν κόσμο που ή θα τον αγαπήσουμε ή θα τον μισήσουμε. 

Η Ιερή Φλόγα της πρώτης Ολυμπιακής Δάδας του Βερολίνου (1936) ή διαφορετικά «η δάδα των Ναζί» θα ανάψει ξανά για τις ανάγκες της περφόρμανς και θα οδηγήσει καλλιτέχνη και συμμετέχοντες στην εξιλέωση.

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου στις 21:30 ο Γιώργος Παπαδημητρακόπουλος παρουσιάζει την πρώτη του προσωπική δουλειά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και την Παρασκευή στις 5 Ιουνίου στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών.Πρόκειται για μία performance - ιεροτελεστία, σε ατμόσφαιρα συμποσίου, ένα βιωματικό θεατρικό πείραμα με απόλυτο σκοπό την απελευθέρωση καλλιτέχνη και συμμετεχόντων. Μία πράξη αντίστασης!

 Στην πρώτη του δουλειά δείχνει ενδιαφέρον στην καταγραφή του κόσμου των μεταναστών, επί 8 μήνες βρίσκεται στα παραπήγματα τους, συνομιλεί μαζί τους, καταγράφει κάθε τους κίνηση νόμιμη και μη, έπειτα χρησιμοποιεί τις εμπειρίες και τις εικόνες του στην performance «Αφιξη». 

Παρουσιάζει τον πόνο ως δημιουργικό στοιχείο, την τέχνη ως θεραπεία και τον φόβο ως συναίσθημα που πρέπει να βιωθεί, η performance «ΑΦΙΞΗ» έχει σκοπό να δοκιμάσει τα όρια του σώματος και τις δυνατότητες του νου. Για να εκφράσει τη σύζευξη του σώματος και της ψυχής και να μεταδώσει στον συμμετέχοντα την εμπειρία της πνευματικής αντοχής στη σωματική καταπόνηση, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το ίδιο του το σώμα: να μαστιγωθεί, να χαρακωθεί με νυστέρι, να γυμνωθεί. 

Ο ίδιος εξηγεί : «Αν οι συμμετέχοντες μου δώσουν λίγο από τον χρόνο τους, θα τους προσφέρω μια εμπειρία, ένα ταξίδι σε έναν άλλον κόσμο. Αν δεν είναι διατεθειμένοι, δεν θα υπάρξει εμπειρία».
Dete