Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Τραμ Πάτρας: η ιστορία του πρώτου ηλεκτροκίνητου δικτύου στην Ελλάδα!

Η πόλη της Πάτρας μαζί με τις πόλεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Καλαμάτας και του Καρλοβασίου στη Σάμο ήταν οι πόλεις που πριν από 100 και πλέον χρόνια είχαν δίκτυο Τραμ! Όσο και αν ακούγεται περίεργο τότε η ανάπτυξη με Τραμ εθεωρείτο η καλύτερη επιλογή για τις πόλεις. Αργότερα και λόγω πολλών προβλημάτων μία μία όλες οι πόλεις ξήλωσαν τις ράγες τους με τα αποτελέσματα να είναι ορατά σε όλους μας σήμερα.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Για την Πάτρα το Τραμ ξεκίνησε να κατασκευάζεται το
1900 και στις 7 Απριλίου 1902 (!) έγιναν λαμπρά εγκαίνια. Εκείνη την ημέρα συνέρευσε όλος ο πολιτικός κόσμος αλλά και πολλοί πρόξενοι ξένων χωρών. Έτσι καταλαβαίνουμε και τη σπουδαιότητα που είχε το μέσο τότε.

Μία πρωτιά για το Τραμ της Πάτρας ήταν η εξαρχής λειτουργίας του ως ηλεκτροκίνητο και όχι ιππήλατο ή ατμήλατο όπως ήταν τα υπόλοιπα στην Ελλάδα. Το δίκτυο περιελάμβανε δύο διαδρομές :

 Η πρώτη διαδρομή είχε μήκος 5,2χλμ και ξεκινούσε από την συνοικία του Αγίου Διονυσίου και ακολουθούσε κατά μήκος την οδό Αγίου Ανδρέα και τερμάτιζε στην συνοικία Ιτιές που ήταν τότε λίγο έξω από την πόλη.
  Η δεύτερη διαδρομή είχε μήκος 1,7χλμ και ξεκινούσε από τη συνοικία του Αγίου Διονυσίου και ακολουθούσε την οδό Αγίου Ανδρέα, έστριβε στην οδό Γούναρη συνέχιζε με τις οδούς Αγίου Γεωργίου και Γερμανού και τερμάτιζε στην πλατεία Ταμπαχάνων.


Τα Τραμ που κυκλοφορούσαν και ήταν σύγχρονα για την εποχή τους ήταν δύο ειδών: αυτοκινούμενες και ρυμουλκούμενες. Η τροφοδοσία ήταν συνεχούς ρεύματος από ένα εναέριο καλώδιο σε ύψος 6 μέτρων πάνω από τις ράγες. Τα Τραμ ήταν 2 μέτρα σε πλάτος και 6 μέτρα σε μήκος που για την εποχή ήταν ικανοποιητικά.

Για λόγους που ακόμα σήμερα ιστορικά δεν είναι γνωστοί το Τραμ σταμάτησε να λειτουργεί το 1917, δεκαπέντε μόλις χρόνια από τα εγκαίνια του. Μία από τις εικασίες είναι η αδυναμία κάλυψης για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ανάγκης για ηλεκτρισμό. Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι και η επίταξη του δικτύου του Σιδηρόδρομου σε όλη την Πελοπόννησο που έγινε τον Ιούλιο του 1918 λόγω του πολέμου. Ασφαλείς πληροφορίες όμως δεν υπάρχουν.

ypodomes.com