Πάτρα, 1854
Ο Βαυαρός Γουσταύος Κλάους, γοητευμένος από την πολιτιστική ποιότητα της Αχαϊκής πρωτεύουσας και την γευστική δυναμική των αμπελιών της, αποφασίζει να δημιουργήσει την πρώτη οινική κοινότητα της Ελλάδας. Κτίζει ένα οικιστικό συγκρότημα με καθεδρικούς πύργους σε σχήμα κωδωνοστασίου, που δίνει τη δυνατότητα σε ένα ολόκληρο χωριό να ζει, να εργάζεται και να αναπτύσσεται, γύρω από τον κεντρικό πυρήνα της οινοποιίας. Στην πορεία του χρόνου, το πάθος και η σοφία του Γουσταύου, μεταμόρφωσαν την μικρή οινοποιία σε ένα οινικό συγκρότημα, που γίνεται το λίκνο κρασιών-θρύλων. Το 1873 δημιουργείται το θερμό, βαθυπόρφυρο, επιδόρπιο, γλυκό και ατίθασο κρασί, η Μαυροδάφνη. Λίγο αργότερα, το άρωμα και δυναμική του Μοσχάτου Πατρών θα δημιουργήσει το ομώνυμο κρασί με την εύθραυστη γοητεία. Η χρονιά του 1901, σημαδεύεται από τη σοδειά που ο Γουσταύος Κλάους φέρνει από τις ορεινές πλαγιές των Καλαβρύτων και εμφιαλώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Δεμέστιχα. Η Δεμέστιχα γίνεται η Πρέσβειρα των Ελληνικών μεθόδων οινοποίησης και καταργεί τα σύνορα καθώς εξαπλώνει ραγδαία τη φήμη της οινοποιίας του Γουσταύου στα πέρατα της γης. Βάζοντας τα θεμέλια της λόγιας οινοποίησης, παρέδωσε στους μεταγενέστερους συνεχιστές του έργου του την αγάπη και την ευταξία της γης και του τόπου που τον δέχτηκε και τον φιλοξένησε. | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Πάτρα, σήμερα
Η ΑΧΑΪΑ CLAUSS είναι μια καθ' όλα σύγχρονη επιχείρηση οινοποιίας, που εκτός από την οινική της δραστηριότητα απλώθηκε και σε άλλους τομείς, όπως η διοργάνωση και πραγματοποίηση Συνεδρίων σε σύγχρονες αίθουσες, η διοργάνωση Περιφερειακών Εκθέσεων και η διάθεση των παραδοσιακών της χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Διακόσιες περίπου χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το ζωντανό θρύλο που λέγεται ΑΧΑΪΑ CLAUSS και να γευθούν τα προϊόντα της. Αληθινή όαση η ΑΧΑΪΑ CLAUSS, παραδίδει την ομορφιά και την ιστορία της στο χρόνο και σ' αυτούς που την αγαπούν και φροντίζουν για τη διατήρηση της μοναδικής της υπόστασης. Σαν κομμάτι αυτού του τόπου που δοκιμάσθηκε υπέφερε, δοξάστηκε, αναπτύχθηκε. Σαν σελίδα από το βιβλίο ιστορίας του τόπου μας, που αρνείται πεισματικά να παλιώσει. Διατηρεί όμως όλη τη φρεσκάδα και το άρωμα των περιπετειών που ξετυλίχθηκαν από το 1854, τότε που ο |
ατίθασος νεαρός μποέμ και bon viveur Γουσταύος Κλάους ανακάτεψε τα ήθη, τα έθιμα και το αστικό status της εποχής εκείνης δημιουργώντας κομμάτι-κομμάτι την παλαιότερη και πιο ονομαστή Πρέσβειρα της Ελλάδας στον κόσμο, που χάραξε τα αχνάρια της Οινοποίησης με ανεξίτηλες γραμμές.
|
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αδαμαντιάδη |
http://www.hotelsline.gr/