Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Μένετε στην Πάτρα; Πάρτε τα μέτρα σας αυτό το καλοκαίρι

«Επέλαση» των κουνουπιών αναμένεται φέτος στη χώρα μας, καθώς ο ήπιος χειμώνας και οι πολλές βροχές δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την αναπαραγωγή τους.
 Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας (7 Απριλίου), η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στα νοσήματα που μεταδίδονται από τους «διαβιβαστές» (έτσι αποκαλούνται τα έντομα που μεταδίδουν ασθένειες), οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε επιφυλακή.


Πιο συγκεκριμένα, ο ήπιος χειμώνας επέτρεψε τη διαχείμαση των κουνουπιών, δηλαδή την επιβίωση πολλών από αυτά, ενώ οι πολλές βροχές αύξησαν τα ενδιαιτήματά τους, δηλαδή τους τόπους αναπαραγωγής τους. Ο συνδυασμός αυτός σημαίνει ότι πιθανώς θα έχουμε πάρα πολλά κουνούπια για φέτος και ορατός είναι ο κίνδυνος να δούμε νέα κρούσματα νοσημάτων όπως η ελονοσία και η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.


Οι ειδικοί ανησυχούν καθώς τα νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια δείχνουν να εξαπλώνονται στη χώρα μας.


Ειδικότερα, την τελευταία τετραετία υπήρξαν στην Ελλάδα εξάρσεις κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ σε μείζον πρόβλημα δημοσίας υγείας έχει αναδειχθεί η ελονοσία, με την επανεμφάνιση εγχώριων κρουσμάτων κάθε έτος από το 2009 και μετά.




http://flamiskonstantinos.blogspot.gr/