Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΠΑΤΡΑ: Θλίψη για τον θάνατο του καθηγητή Δημήτρη Χριστοδουλάκη

Θλίψη στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Πάτρας αλλά και της τοπικής κοινωνίας, προκάλεσε η είδηση του πρόωρου θανάτου του καθηγητή
του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρη Χριστοδουλάκη. Η κηδεία του έγινε την Δευτέρα του Πάσχα σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Ο καθηγητής Δημήτρης Χριστοδουλάκης, ήταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας ενός τμήματος με διεθνείς διακρίσεις, από τους κόλπους του οποίου έχουν αποφοιτήσει πλήθος επιστημόνων, οι οποίοι είχαν στην συνέχεια λαμπρή ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία στον χώρο της πληροφορικής.
Ο Δημήτρης Χριστοδουλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σάμο. Έλαβε το πτυχίο του μαθηματικού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1975 και το διδακτορικό δίπλωμα στην Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο της Βόννης το 1980.
Από το 1980 μέχρι το 1983 εργάστηκε ως ερευνητής στο Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Πληροφορικής της Γερμανίας ( GMD ). Από το 1984 ήταν καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Την περίοδο 1997 - 2001 διετέλεσε πρόεδρος του ιδίου τμήματος. Από το 1990 μέχρι το 2004 διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών. Ζούσε μόνιμα στον Ψαθόπυργο.
Την αναγγελία του θανάτου του καθηγητή Δημήτρη Χριστοδουλάκη, έκανε ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Γιάννης Γαροφαλάκης ο οποίος στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
«Με βαθειά θλίψη αναγγέλλω την απώλεια του Δημήτρη Χριστοδουλάκη, Καθηγητή του Τμήματός μας.
Ο Δημήτρης, από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας και ανάπτυξης του Τμήματος, ήταν εξαιρετικός άνθρωπος, ευγενής και προσηνής, επιστήμονας με υψηλό ακαδημαϊκό ήθος, δραστήριος και ενεργός σε όλες τις πλευρές της ζωής του Πανεπιστημίου.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
Η κηδεία του έγινε χθες σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Γιάννης Γαροφαλάκης
Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής»
ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ «ΑΝΤΙΟ» ΤΟΥ ΣΗΦΗ ΜΟΥΖΑΚΗ
Καλό σου ταξίδι αγαπημένε σύντεκνε,
Μας άφησες νωρίς, πολύ νωρίς διαλεχτέ φίλε, ξεχωριστέ συνάδελφε, αφιερωμένε δάσκαλε, καταξιωμένε ερευνητή.
Βύθισες στο απέραντο πένθος την οικογένειά σου, τη λατρεμένη σου σύζυγο και τα υπέροχα τρία παιδιά σου, τους συγγενείς, τους φοιτητές,τους πολυπληθείς φίλους και συναδέλφους σου.
Ανέβηκες τους τελευταίους επώδυνους μήνες το Γολγοθά σου μόνος σου, κι έφυγες ανήμερα του Πάσχα.
Η μοναξιά στο δρόμο της αναχώρησής σου τους τελευταίους μήνες ήταν επιλογή σου κι εμείς τη σεβαστήκαμε, αν κι όλοι, όσοι είχαμε την τύχη να σε γνωρίσουμε θα θέλαμε να είμαστε δίπλα σου, κοντά σου για να σου απαλύνουμε τον πόνο και να σου δείξουμε πόσο πολύ σ’ αγαπήσαμε και πόσο πολύ θα μας λείψεις όταν φύγεις.
Στάθηκες και στο τελευταίο οδοιπορικό όρθιος, γενναίος, αξιοπρεπής, περήφανος. Αγαπούσες τη ζωή κι έδινες ζωή.
Αγαπούσες την Ελλάδα κι είχες στρατευθεί στην υπηρεσία του καλού και του ωραίου γι αυτήν. Αγάπησες πολύ και αγαπήθηκες ακόμη περισσότερο.
Έδωσες, δόθηκες, δέθηκες, αφιερώθηκες σε ο,τι έκανες ως δάσκαλος, ως ερευνητής, ως συνάδελφος, ως φίλος.
Υπήρξες βαθύς στοχαστής, κριτικός κι ενεργός πολίτης, κοινωνικά ευαίσθητος, πνεύμα ανήσυχο, αυστηρός κριτής των ελληνικών παθογενειών, οραματιστής, ανυπότακτος, προοδευτικός στην πράξη, μπροστάρης για μα καλύτερη πιο ανθρώπινη κοινωνία, αγωνιστής για να σταθεί η χώρα ψηλότερα λίγο ψηλότερα.
-Καλό ταξίδι φίλε καρδιακέ κι εκεί που θα πας πες και στα άλλα αγαπημένα πρόσωπα που θα βρεις ότι εμείς σας έχουμε βαθιά στην καρδιά μας και θα ζείτε έντονα στις μνήμες μας. Άνθρωποι σαν κι εσάς δεν ξεχνιούνται. Συνεχίζουν να ζουν.
Ο Σήφης Μπουζάκης είναι καθηγητής Ιστορίας Εκπαίδευσης και Συγκριτικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

http://www.dete.gr/