Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ένα αφιέρωμα στις πλατείες της Πάτρας

Οι Πλατείες της Πάτρας:

Η Πλατεία Γεωργίου

Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα
Η Πλατεία Γεωργίου Α΄είναι η κεντρική πλατεία της Πάτρας. Δημιουργήθηκε
επί κυβερνήτη Καποδίστρια και με το σχέδιο που συνέταξε ο απεσταλμένος του κυβερνήτη Σταμάτης Βούλγαρης το 1829. Το σχέδιο απέβλεπε στην δημιουργία της Πάτρας από την αρχή, αφού η πόλη είχε καταστραφεί εξ ολοκλήρου κατά την επανάσταση. Το σχέδιο περιελάμβανε ανάπτυξη της νέας πόλης δίπλα στην παλιά με κάθετους και οριζόντιους δρόμους και νέες μεγάλες πλατείες. Κατά καιρούς έχει αλλάξει πολλές ονομασίες. Ξεκίνησε ως Δημοκρατίας, άλλαξε σε Καλαμογδάρτη, Όθωνος, Κεντρική, Θωμόπουλου, Εθνική, Παλλιγενεσίας και από το 1863 Γεωργίου Α΄. Στην πλατεία υπάρχει και το Θέατρο Απόλλων έργο του Τσίλερ. Το 1875 τοποθετήθηκαν τα δύο συντριβάνια που υπάρχουν και σήμερα, τα οποία παραγγέλθηκαν στην Ιταλία. Εκεί ο Περικλής Καλαμογδάρτης το 1843 ανέγνωσε το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδος και για αυτόν τον λόγο η πλατεία αργότερα πήρε και το όνομά του.
Σήμερα η πλατεία αποτελεί το κέντρο της πόλης. Περιβάλλεται από τις οδούς Κορίνθου και Μαιζόνος. Περιμετρικά της πλατείας λειτουργούν πολλά καφέ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του. Η πλατεία αποτελεί το κέντρο πολιτιστικών και καρναβαλικών εκδηλώσεων της πόλης.

Η Πλατέια Όλγας

Πλατεία Όλγας στην Πάτρα
Η πλατεία που φέρει το όνομα της γυναίκας του βασιλιά Γεωργίου Α΄, Όλγας. Λεγόταν πλατεία Ομονοίας. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σ' αυτή την πλατεία έπαιζε ως παιδί ο Κωστής Παλαμάς, καθώς η οικία του βρισκόταν λίγο πιο πάνω επί της Κορίνθου, στη διασταύρωση με την Κολοκοτρώνη. Σύμφωνα με το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο προοριζόταν για αγορά δημητριακών, κατόπιν όμως δενδροφυτεύθηκε και ονομάστηκε «Της βασίλισσας το περιβόλι». Σήμερα αυτή η πλατεία έχει μετονομασθεί σε πλατεία «Εθνικής Αντίστασης». Η πλατεία Όλγας είναι γνωστή για το πολύ πρασινο και τα πολλά δέντρα που βρίσκονται πάνω σε αυτή, καθώς και για τα καφέ που αποτελούν διαχρονικά φοιτητικά στέκια.

Η Πλατεία Τριών Συμμάχων

Πλατεία Τριών Συμμάχων
Η συγκεκριμένη πλατεία φέρει το όνομα των Τριών Συμμαχικών Δυνάμεων με την Ελλάδα στον αγώνα για την απελευθέρωση. Αυτές οι δυνάμεις ήταν η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία. Πριν η πλατεία λεγόταν πλατεία Τελωνείου, επειδή εκεί κοντά βρισκόταν το τελωνείο. Βρίσκεται στο κάτω μέρος του πεζόδρομου της οδού Αγίου Νικολάου δίπλα στο Μόλο της Αγίου Νικολάου και στο σταθμό του ΟΣΕ. Η πλατεία Τριών Συμμάχων είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα για το άνθινο ρολόι που βρίσκεται πάνω σε αυτή.

Η Πλατεία Υψηλών Αλωνίων

Πλατεία Υψηλών Αλωνίων στην Πάτρα ή Ψηλαλώνια
Εθεωρείτο η καλύτερη πλατεία της πόλης. Ήταν γήλοφος με πλάτωμα. Εκεί βρίσκονταν σταφιδάλωνα, σε πιο ψηλό μέρος σε σχέση με τις σταφιδοφυτείες. Το 1857 άρχισε ισοπέδωση μέρους της πλατείας και ολοκληρώθηκε το 1881 από το δήμαρχο Βεν. Ρούφο από τον οποίο πήρε τότε και το όνομά της. Πριν λεγόταν πλατείας Άρτας. Το 1863 ορκίστηκε η εθνοφυλακή εκεί. Υπήρχαν 5 βρύσες στην πλατεία. Το 1883 κατασκευάσθηκε εξέδρα για μουσική και εγκαταστάθηκαν 15 κρυστάλλινοι φανοί. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας έβοσκαν πρόβατα. Στο κάτω μέρος της υπήρχαν κρεοπωλεία. Το 1905 η πλατεία είχε πέντε καφενεία όπου διανυκτέρευαν. Αυτό αποτελεί στοιχείο της πληθώρας και 24ώρου βάσεως διασκέδασης και ψυχαγωγίας των Πατρινών. Στις 22-11-1821 οι Τούρκοι καταδίωξαν τους Έλληνες μέχρι το ύψος της πλατείας. Ο βασιλιάς Γεώργιος Η΄ είχε αγοράσει έκταση 25 στρεμμάτων στη νότια πλευρά της πλατείας για να κτίσει ανάκτορο. Αυτό βέβαια δεν έγινε καθώς ο γιος του βασιλιά που κληρονόμησε αυτή την έκταση την πούλησε. Το 1944 στην πλατεία αυτή απαγχονίστηκαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στις 20-3-1923 έγινε τελετή αποκαλυπτηρίων του χάλκινου ανδριάντος του μητροπολίτη Παλαιών Γερμανού και στις 24-3-1953 της προτομής του Κωστή Παλαμά.
Σήμερα η πλατεία Υψηλών Αλωνίων έχει αναδιαμορφωθεί (2009). Είναι κατάφυτη από πεύκα και φοίνικες και αποτελεί καθημερινό σημείο χαλάρωσης και διασκέδασης των Πατρινών. Περιμετρικά της πλατείας βρίσκονται πολλές σύγχρονες καφετέριες αλλά και παραδοσιακά καφενεία όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ, το ποτό ή τις λαχταριστές ποικιλίες που σερβίρονται. Πάνω στην πλατεία υπάρχει παιδική χαρά ενώ στο κάτω μέρος της πλατειάς υπάρχει θέα προς τον πεζόδρομο της οδού Τριών Ναυάρχων. Στο σημείο αυτό αξίζει να προσέξει κανείς το ηλιακό ρολόι. Η πλατεία Υψηλών Αλωνίων αποτελεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων των Ανθεστηρίων της Πρωτομαγιάς για την Πάτρα, ενώ πολλές εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού λαμβάνουν χώρα στην πλατεία αυτή.

Η Πλατεία Αγίου Γεωργίου

Η πλατεία Αγίου Γεωργίου ή 25ης Μαρτίου είναι μια μικρή πλατεία που βρίσκεται απέναντι από το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας στο κάτω μέρος της οδού Γερμανού. Πρόκειται για την ιστορική πλατεία όπου οι αχαιοί αγωνιστές μαζί με τον Π. Πατρών Γερμανό ορκίστηκαν να δοθούν ολόψυχα στον αγώνα και να κερδίσουν την "λευτεριά ή τον θάνατο". Στο κάτω μέρος της πλατείας αυτής καταλίγει ο πεζόδρομος της οδού Γεροκωστοπούλου μα τα χαρακτηριστικά "Σκαλάκια" που συνδέει την Πλατεία Αγίου Γεωργίου με την Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου στο κέντρο της Πάτρας. Από την πλατεία Αγίου Γεωργίου αρχίζει η "Παλιά Πάτρα" η οποία ειναι από τα πιο όμορφα κομμάτια της πόλης.

http://www.patra-hotels.gr/platies_patras.htm