Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ενώστε την Πάτρα με τη θάλασσα της! – Τι συναντήσαμε σε "βόλτα" στο Φάρο και στη παραλιακή ζώνη (pics)



Βόλτα σε έναν χώρο που έχει γίνει αντικείμενο άπειρων διαπληκτισμών - Πως τον σεβόμαστε εμείς οι Πατρινοί

Είναι φορές που δεν φταίνε μόνο οι φορείς για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, αλλά φταίμε και εμείς, βάζοντας το δικό μας λιθαράκι σε ένα σκηνικό που το μόνο που δεν κάνει, είναι να κολακεύει την πόλη μας και την νοοτροπία μας.

Γιατί πολλοί είναι αυτοί που βγαίνουν κατά καιρούς και φωνάζουν ότι δεν υπάρχουν χώροι για αναψυχή, χαλάρωση, περπάτημα, ποδήλατο, χώροι με πράσινο, όμορφα και καλοδιατηρημένα πάρκα και πλατείες.  
Τι γίνεται όμως όταν μας προσφέρονται αυτοί οι χώροι και εμείς δεν τους σεβόμαστε; Ένας τέτοιος χώρος είναι η περιοχή του Φάρου κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της πόλης που θα έπρεπε να ενώνει τους Πατρινούς με την θάλασσα τους, μιας περιοχής που έχει γίνει αντικείμενο άπειρων διαπληκτισμών  (το λεγόμενο θαλάσσιο μέτωπο) μεταξύ του ΟΛΠΑ και του Δήμου Πατρέων, πρώτα για την αξιοποίηση της και ύστερα για το που θα πρέπει να ανήκει.


Ένα από τα ελάχιστα καλαθάκια αχρήστων που υπάρχουν στο χώρο

Ενώστε την Πάτρα με τη θάλασσα της! – Τι συναντήσαμε σε "βόλτα" στο Φάρο και στη παραλιακή ζώνη (pics)
Εμείς ως Patrasevents.gr δεν μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες και τέτοια ζητήματα. Το αίτημα άλλωστε είναι κοινό και έχει να κάνει με το να ενωθεί η Πάτρα με την θάλασσα της, να μπορούν οι Πατρινοί να βρούν την έξοδο εκείνη που έχει κάθε πόλη προς το "γαλάζιο" της.
Είπαμε απλά και μόνο να κάνουμε μία βόλτα στον Φάρο και στον ευρύτερο χώρο, όπως κάνουν καθημερινά σχεδόν εκατοντάδες Πατρινοί, ειδικότερα αυτή την εποχή που είναι καλοκαίρι και να καταγράψουμε τα όσα συναντήσουμε.
Ο χώρος έχει περάσει εδώ και ένα μήνα περίπου στην κυριότητα του ΟΛΠΑ (αν και αυτό είναι ένα θέμα που ο Δήμος έχει τις αντιρρήσεις του) και εντός του έχουν ξεκινήσει ήδη κάποιες εργασίες για την αξιοποίηση του σύμφωνα με τα σχέδια του Οργανισμού.
Ίσως για αυτό τον τελευταίο καιρό έχουν "εξαφανιστεί" από τον όλο χώρο μετανάστες και Ρομά που τα τελευταία χρόνια συνήθιζαν να διαμέναν εκεί, αποτελώντας γνώριμη εικόνα της παραλιακής ζώνης της Πάτρας.
Όπως πληροφορηθήκαμε θέλουν να διαμορφώσουν τον χώρο (από κολυμβητήριο του ΝΟΠ και μετά) προχωρώντας σε διάφορες δραστηριότητες, δημιουργώντας εκεί τοξοβολία, τοίχο αναρρίχησης, πίστα για skate. Όλα αυτά στο απώτερο μέλλον.


Μπάζα στην παραλία από τις διάφορες εργασίες

Ενώστε την Πάτρα με τη θάλασσα της! – Τι συναντήσαμε σε "βόλτα" στο Φάρο και στη παραλιακή ζώνη (pics)
Τι συναντήσαμε εμείς τώρα εκεί; Σκουπίδια μπροστά στη θάλασσα, με πλαστικά μπουκάλια νερού και κυπελλάκια από καφέδες και αναψυκτικά πεταμένα ανάμεσα στους βράχους. Ακαθαρσίες σκύλων (που οφείλουν πρώτα απ'όλα να τις μαζεύουν οι ιδιοκτήτες τους... γιατί υπάρχουν και πολλά παιδάκια στον χώρο και παίζουν στο γρασσίδι και είναι εστία μόλυνσης...), αποτσίγαρα, κουτιά τσιγάρων και άλλα πολλά. Μπάζα από τις εργασίες που δεν έχουν μαζευτεί ακόμα και τόσα άλλα που δεν συνάδουν με την εικόνα που χρειάζεται να έχει μία πόλη όπως η Πάτρα που θέλει την θάλασσα της.
Πεταμένα, όχι από τους φορείς, αλλά από ΕΜΑΣ τους ίδιους τους Πατρινούς που θέλουμε χώρους αναψυχής, χώρους για να κάνουμε την βόλτα μας, χώρους που να μας φέρνουν σε επαφή με την θάλασσα μας, χώρους που όμως θα πρέπει πρώτα από όλα να σεβόμαστε εμείς οι ίδιοι.
Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε πως ΔΕΝ υπάρχουν καλαθάκια αχρήστων, εκτός από ένα-δύο... (στην φωτό είναι το μόνο σε όλη την έκταση πρασσίνου εκεί...), πράγμα βέβαια που ΔΕΝ δικαιολογεί την ρίψη των σκουπιδιών κάτω από εμάς! Επίσης διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχουν παγκάκια σε σκιερό μέρος έτσι ώστε να απολαύσεις την θέα και την ηρεμία της θάλασσας (κοντά στην θάλασσα) που απλόχερα μας προσφέρεται.
Ελπίζουμε πώς όλα αυτα θα διορθωθούν σύντομα.


Λίγα από τα πολλά σκουπίδια που συναντήσαμε

Ενώστε την Πάτρα με τη θάλασσα της! – Τι συναντήσαμε σε "βόλτα" στο Φάρο και στη παραλιακή ζώνη (pics)
Σημειώνουμε: Σε μία περιοχή όπου είναι από τις πρώτες εικόνες που συναντάει ένας τουρίστας μπαίνοντας στην Πάτρα, από το Νέο Λιμάνι. Αλήθεια αξίζει αυτή η εικόνα για την Πάτρα;