Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014

Εικόνα μαρασμού στη νότια πλευρά της πόλης - Εκεί που η Πάτρα θυμίζει «μουσείο»

Η πεσμένη καμινάδα από το κτίριο του εργοστασίου του Λαδόπουλου με φόντο το λυόμενο θέατρο της πολιτιστικής πρωτεύουσας 2006

Ερείπια συναντάει κανείς με το που μπαίνει στην Πάτρα.
Η νότια πλευρά της πόλης, στην Ακτή Δυμαίων εκεί που κάποτε ήταν όλα τα εργοστάσια της Πάτρας από την Πειραϊκή – Πατραϊκή, έως και οι εγκαταστάσεις του Λαδόπουλου, έχει γεμίσει από συντρίμμια.
Μπαίνοντας στην Πάτρα από αυτή την πλευρά της πόλης νομίζει κανείς ότι μπαίνει σε ένα μουσείο βιομηχανικού πολιτισμού, με ευρήματα από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου τότε που η αχαϊκή πρωτεύουσα μεσουρανούσε στο διεθνές εμπόριο με την σταφίδα και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που εξήγαγε.
Τώρα όμως; Τώρα νέκρα! Το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις από τους φορείς της πόλης και τους αρμοδίους ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να αξιοποιηθούν τα κτίρια αυτά και να δώσουν έτσι μία διαφορετική όψη στην σύγχρονη Πάτρα.
Ακόμα όμως και τα σύγχρονα κτίρια, αυτά που υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν το κέντρο του πολιτισμού και της τέχνης για την Πάτρα συνδέονται και αυτά με την σειρά τους με το όλο απαρχαιωμένο σκηνικό μαρασμού που χαρακτηρίζει την νότια πλευρά της πόλης.
Η φωτογραφία του Οδυσσέα Ξερωζωτή από την καμινάδα του εργοστασίου του Λαδόπουλου με φόντο το λυόμενο θέατρο της πολιτιστικής πρωτεύουσας του 2006 είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική.