Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Το παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του Λαδόπουλου "διδάσκει" την ιστορία της Πάτρας!



Είναι ένα δείγμα από τη φωτογράφιση που έγινε στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας Λαδόπουλου στη Πάτρα και στην οποία συμμετείχαν οι Φωτογραφικές Λέσχες Πάτρας και Πύργου...

Οι εκπληκτικές φωτογραφίες είναι του Αλέξη Καννά και σε αυτές παρατηρούμε διάφορες λεπτομέρειες από ότι έχει μείνει στο κτήριο της χαρτοβιομηχανίας Λαδόπουλου που αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους ίσως χώρους εργασίας στην Πάτρα αλλά και από τους πλέον ξεχασμένους.
Όπως μπορεί να παρατηρήσει κάποιος υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα απόκοσμο σε αυτά τα εγκαταλελειμμένα κτήρια-μνημεία!

Κάποτε το εργοστάσιο έσφυζε από ζωή, καθώς τα πλήθη συνέρρεαν για να εργαστούν, ενώ σήμερα στερείται κάθε ανθρώπινης ζωής και στέκεται ερειπωμένο και σκοτεινό με μοναδικούς κατοίκους... κάποια αδέσποτα!


Το παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του Λαδόπουλου "διδάσκει" την ιστορία της Πάτρας!
Η χαρτοβιομηχανία Λαδόπουλου ξεκίνησε τις δραστηριότητες της το 1928 και εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες χαρτοβιομηχανίες των Βαλκανίων. Το 1991 το εργοστάσιο έκλεισε, αφήνοντας μια βιομηχανική εξελικτική αρχιτεκτονική, καθώς για κάθε νέα μηχανή παραγωγής χτιζότανε και ένα κτίριο. Η μεταπολίτευση φέρνει μεγάλες αλλαγές τόσο στην καθημερινότητα όσο και στον εργασιακό χώρο.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με την αποβιομηχάνιση της πόλης αλλά και σχεδόν ολόκληρης της χώρας, κλείνει και το συγκεκριμένο εργοστάσιο, γράφοντας τον επίλογο της βιομηχανικής Πάτρας. Τμήματα των κτιρίων αυτών έχουν μετατραπεί σε εκθεσιακούς χώρους ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν εγκαταλελειμμένα!

Το παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του Λαδόπουλου "διδάσκει" την ιστορία της Πάτρας!
Μπορεί σήμερα η παραλιακή ζώνη να αλλάζει με το νέο λιμάνι, τους χώρους πρασίνου και την λειτουργία νέων καταστημάτων αλλά το εργοστάσιο του Λαδόπουλου όμως έχει αφήσει «ανοικτές πληγές». Η «Πειραϊκή Πατραϊκη», η συγκεκριμένη χαρτοποιία και άλλοι χώροι υπάρχουν για να θυμίζουν τις συνθήκες εργασίας της τότε εποχής…
Αυτά τα σημάδια στο χρόνο απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός!

Το παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του Λαδόπουλου "διδάσκει" την ιστορία της Πάτρας!Το παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του Λαδόπουλου "διδάσκει" την ιστορία της Πάτρας!Το παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του Λαδόπουλου "διδάσκει" την ιστορία της Πάτρας!Το παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του Λαδόπουλου "διδάσκει" την ιστορία της Πάτρας!Το παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του Λαδόπουλου "διδάσκει" την ιστορία της Πάτρας!Το παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του Λαδόπουλου "διδάσκει" την ιστορία της Πάτρας!