Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Τρίτα γενέθλια για το νέο Νότιο Λιμένα Πατρών




Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν χθες (11/7/2011) από την έναρξη λειτουργίας του Νέου Νότιου Λιμένα Πατρών, από τον οποίο εξυπηρετούνται κατά κύριο λόγο οι ακτοπλοϊκές γραμμές Πάτρας - Ιταλίας.

Το τρίτο εθνικής σημασίας λιμάνι της χώρας με τις νέες υποδομές του έγινε σαφώς πιο ανταγωνιστικό και ανέπτυξε μια νέα δυναμική με συγκριτικά πλεονεκτήματα, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη θαλάσσια αρτηρία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, οι οικονομικές συγκυρίες δεν του έδωσαν μέχρι σήμερα την ευκαιρία να αναδείξει τις πραγματικές του δυνατότητες. Η οικονομική κρίση περιόρισε σε μεγάλο βαθμό το μεταφορικό έργο και την παρουσία των ναυτιλιακών εταιρειών στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 2003, οι επιβάτες που διακινήθηκαν μέσω του λιμανιού της Πάτρας στο εσωτερικό και εξωτερικό ήταν 1.831.000, τα φορτηγά ήταν 325.297 και τα επιβατικά ΙΧ 349.252. Το 2013 οι επιβάτες είχαν μειωθεί σε 723.991, τα φορτηγά σε 185.160 και τα επιβατικά ΙΧ σε 128.655. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη συμπληρωματικά έργα της γ΄ φάσης του νέου λιμανιού. Το τεχνικό αντικείμενο περιλαμβάνει έργα κατασκευής των κρηπιδωμάτων της 5ης νηοδόχου, λιμενικά έργα επέκτασης του κυματοθραύστη κατά 210 μ. περίπου, έργα οδοποιίας εντός κι εκτός της ελεγχόμενης χερσαίας ζώνης, υδραυλικά έργα, κτιριακές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο αυτών των έργων, κατασκευάζεται και ο πύργος ελέγχου του νέου λιμανιού της Πάτρας.
Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία και ο ανισόπεδος κόμβος Γλαύκου. Πρόκειται για ένα έργο που θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά την Πάτρα, καθώς η είσοδος και έξοδος των νταλικών από το λιμάνι θα γίνεται μέσω αυτού του κόμβου που οδηγεί κατευθείαν στη μεγάλη Περιμετρική.
dete.gr

Χαμός στην Πάτρα με τις δωροεπιταγές για 850€ Δώρο για ψώνια σε ΣουπερΜάρκετς - Δείτε εδώ πως μπορείτε να τις πάρετε και εσείς