Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Μιλώντας με έναν μετανάστη που έφυγε από την Πάτρα για να πάει στη Γερμανία

Είχε φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης εδώ στην Πάτρα, δουλεύοντας απλά και μόνο για να παίρνει ένα κουτσουρεμένο χαρτζιλίκι. 
Την ανέχτηκε αυτή την κατάσταση για αρκετούς μήνες. Δεν πήγαινε άλλο. Αποφάσισε να πάει στην Γερμανία μετανάστης. Έφυγε από την Ελλάδα με δανεικά από τους φίλους του.
Μιλώντας με έναν μετανάστη που έφυγε από την Πάτρα για να πάει στη Γερμανία
Πήρε την μεγάλη απόφαση και έφυγε...
Ο Κώστας Σπ. είναι ένας μόνο από τους δεκάδες Πατρινούς που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης για την Γερμανία. Όλα αυτά πριν από 1,5 χρόνο. Πλέον έχει εγκατασταθεί λίγο έξω από το Ανόβερο, έχοντας βρει δουλειά σε ένα ξενοδοχείο.
«Η ζωή στην Γερμανία είναι δύσκολη, δεν υπάρχει διασκέδαση. Είναι δουλειά - σπίτι» τονίζει αρχικά. «Μπορείς όμως να ζήσεις. Στην Ελλάδα είχα φτάσει σε σημείο να μην μπορώ.
Πηγαίνοντας στην Γερμανία βρίσκεις δουλειά. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο καταφέρνεις να βρεις και εφόσον έχεις την σχετική άδεια παραμονής σε βοηθάει και το κράτος μέχρι να βρεις».
Μπορείς όμως να ζήσεις με ένα μισθό στην Γερμανία; «Παίρνω γύρω στα 1.000 ευρώ, τα βγάζω οριακά με τα χρήματα αυτά, όμως ζω. Μπορείς να ζήσεις. Δεν κάνεις άλλωστε και πολλά άλλα πράγματα από το να δουλεύεις.
Εξάλλου, σε ότι έχει να κάνει με το νοικοκυριό οι τιμές των προϊόντων σε όλα τα είδη στην Γερμανία είναι αρκετά πιο φθηνά από ότι στην Ελλάδα. Άρα βγαίνεις». 

Μιλώντας με έναν μετανάστη που έφυγε από την Πάτρα για να πάει στη Γερμανία
Όσο για το αν σκοπεύει να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα τονίζει: «Αυτή τη στιγμή δεν θέλω κάτι τέτοιο. Την λατρεύω, αλλά δεν θέλω να ζήσω και πάλι αυτά που είχα ζήσει πριν από μερικούς μήνες.
Πηγαίνω σε ειδικό γερμανικό σχολείο για να μάθω ακόμα καλύτερα την γερμανική γλώσσα και να μπορέσω να έχω μία καλύτερη προσαρμογή στην εκεί κοινωνική ζωή της χώρας.
Στην Ελλάδα θα έρχομαι για λίγες μέρες τα καλοκαίρια…».
patrasevents