Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

H πολιτιστική ατζέντα του σαββατοκύριακου πριν την Μ. Εβδομάδα στην Πάτρα

Ιδιαίτερο είναι αυτό το σαββατοκύριακο 4 και 5 Απριλίου 2015 μιας και αμέσως μετά εισερχόμαστε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα με τον ξεχωριστό, κατανυκτικό της χαρακτήρα.
Ξεκινώντας με θέατρο, στο Πάνθεον της Δημητρίου Γούναρη υπάρχει μία παιδική παράσταση από την παιδική σκηνή του θεάτρου Αποθήκη της Αθήνας και της θεατρικής εταιρείας Μέθεξις. Τίτλος της παράστασης που θα παιχθεί το Σάββατο του Λαζάρου στις 17.15 και στις 19.15 και την Κυριακή των Βαίων στις 11.30 το πρωί και στις 18.00 το απόγευμα είναι «Τα τρία Γουρουνάκια και ο κακός ο λύκος…». Μεταξύ των ηθοποιών συναντάμε και τον γνωστό ηθοποιό από τις τηλεοπτικές και θεατρικές του εμφανίσεις Χρήστο Τριπόδη.
Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συνεχίζοντας τις αξιόλογες μετακλήσεις από την Αθήνα, φιλοξενεί στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων το Σάββατο στις 21.15 και την Κυριακή των Βαίων στις 20.00 την κινηματογραφική παράσταση – performance «Α» του Στάθη Αθανασίου με την ηθοποιό Σεραφίτα Γρηγοριάδου. Την μουσική στο συγκεκριμένο project έχει γράψει ο Πατρινής καταγωγής ταλαντούχος και εξαιρετικά παραγωγικός μουσικός και συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος. Γενική είσοδος – 10 ευρώ.
Στο Λιθογραφείον στην Μαιζώνος 172 και Τριών Ναυάρχων ως γνωστό πήρε παράταση έως και την Κυριακή των Βαίων 5/4/2015 το αριστουργηματικό έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Γυάλινος Κόσμος» που ανέβηκε από τα μέσα Μαρτίου σε σκηνοθεσία της Μαίρης Σιδηρά. Παίζουν η Μαρία Καλλιαμβάκου, ο Σπύρος Κανελλάκης, η Μελίνα Κουτσοχέρα και ο Ευάγγελος Μιχάλης. Στις 21.30 το βράδυ το σαββατοκύριακο.
Να προσθέσουμε πως την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη 6 και 7/4/2015 στο Λιθογραφείον θα έρθει από την Αθήνα και το Θέατρο του Νέου Κόσμου του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου η θαυμάσια παράσταση «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» με την Ελένη Ουζουνίδου, στις 21.30 το βράδυ.
Μετά το «Αλίμονο στους Νέους», η ομάδα «Ελεύθερο θέατρο» επέλεξε να ανεβάσει τo αθάνατο, δημοφιλές και πάντα έργο των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Υπάρχει και Φιλότιμο». Οι παραστάσεις που ξεκίνησαν στις 12 Μαρτίου ολοκληρώνονται την Κυριακή των Βαίων 5 Απριλίου 2015 στις 21.30 στην σκηνή του «Αντίμετρου» στην οδό Φαβιέρου 5 και Αγίου Διονυσίου. Η σκηνοθεσία είναι του Μίλτου Σπυρόπουλου και παίζουν οι Μιχάλης Σμυρλής, Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, Σάρρα Γαλάνη, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Σάκης Κλήρης, Έρση Χαλιανδρού, Ρένα Πάλμου, Κωνσταντίνα Καραγιάννη, Νίκος Διαμάντης, Αναστασία Μπαλάση, Μίλτος Σπυρόπουλος, Λεωνίδας Τροΐζος, Όλγα Σταυρουλοπούλου.
  • Να προσθέσουμε πως στο Αντίμετρο κάθε Σάββατο στις 18.00 και Κυριακή στις 11.30 το πρωί έχει ξεκινήσει να παίζεται η παιδική παράσταση «Ντίλης ο Μεγαλοπρεπής» σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Ντάβαρη.
  • Στο Act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, το Σάββατο 4/4 στις 18.00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία προγραμματισμένη παράσταση του παιδικού κουκλοθέατρου «Tο κορίτσι που ζήτησε μια βελόνα, μια απλή βελόνα» σε θεατρική διασκευή- σκηνοθεσία του Δημήτρη Σιούντα. Η εικαστική σύνθεση-κούκλες-φιγούρες είναι της Κωνσταντίνας Αντωνιάδου και η μουσική του Π. Σιούντα που τη ζωντανεύει μαζί με τον Θάνο Νικόπουλο.
  • Στο Act ακόμα επανέρχεται για 3 ακόμα παραστάσεις, από την Κυριακή των Βαίων 5/4 έως και την Μ. Τρίτη 7/4/2015 στις 21.30 η πολύ προσεγμένη και ατμοσφαιρική μουσικοποιητική παράσταση «Κώστας Καρυωτάκης, οι εντυπώσεις ενός πνιγομένου». Πρόκειται για το μουσικό έργο του Γιώργου Δίπλα πάνω σε την ποίηση του σπουδαίου αυτόχειρα ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. Στο πιάνο ζωντανά ο συνθέτης Γιώργος Δίπλας, ερμηνεύει η Δώρα Πετρίδη και παίζει ο Δημήτρης Τζαβάρας. Εισιτήρια 10 και 8 ευρώ το μειωμένο.
  • Στο θεατράκι Αγορά στην οδό Καραισκάκη, συνεχίζεται η καυστική κοινωνική σάτιρα «Οι Σκουπιδάνθρωποι» από την θεατρική ομάδα «Ανατροπή» σε κείμενο και σκηνοθεσία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Σπύρου Κουβαρδά. Στις 21.15 το βράδυ. Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι: Σωτήρης Βλάχος (Ελπιδοφόρος), Σπυριδούλα Θεοτοκάτου (Ελευθερία), Σπύρος Κουβαρδάς (Αριστοφάνης), Χρήστος Μπαϊρακτάρης (Υπουργός-βουλευτής), Νίκος Μπάστας (τρελός), Σοφία Παπαδοπούλου (παραγωγός-τράπεζα).
  • Στο Επίκεντρο+ στην Νόρμαν και Αγίου Διονυσίου το σαββατοκύριακο 4 και 5/4/2014 στις 21.15 παίζεται η παράσταση της Θεατρικής Έκφρασης Αιγίου «Με τα Δόντια» που έχει βασιστεί στο πρωτοποριακό, σουρεαλιστικό έργο του Θόρντον Ουάιλντερ, τιμημένο με βραβείο Πούλιτζερ. Η σκηνοθεσία είναι της Χρυσούλας Παπαδοπούλου ενώ μία έκτακτη εμφάνιση σε βίντεο προβολή κάνει η νατάσα Ράγιου.
  • Στο Ιντεάλ στην Αγ. Νικολάου, την Κυριακή των Βαίων 5 Απριλίου 2015, θα δοθούν 3 παραστάσεις στις 11.30 το πρωί, στις 4.30 και στις 6.30 το απόγευμα του έργου «Ο Καραγκιόζης και οι πειρατές» από το Θέατρο Σκιών Αθανασίου από την Αθήνα.
  • Στον πολυχώρο- καφέ Συνδετήρας στην Αλεξίου Υψηλάντου και Γεροκωστοπούλου αυτό το Σάββατο στις 21.30 θα παιχθεί μία stand up comedy από τους κωμικούς Αντρέα Χάσκαρη, Μανιό και Γιώργο Παπανικολάου. Guest acts από τον Διονύση Λαγούση.
  • Να μην ξεχάσουμε και στο Ωδείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πατρών στην οδό Ρήγα Φεραίου και Γκότση τα ρεσιτάλ που είναι προγραμματισμένα το σαββατοκύριακο στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Κιθάρας. Συνδιοργανώνεται από τους κιθαρίστες Λίζα Ζώη και Ευάγγελο Ασημακόπουλο ενώ το Σάββατο στις 21.30 θα παίξει ο διεθνούς φήμης σολίστ της κλασικής κιθάρας Marcin Dylla.
  • Η γκαλερί Cube, στην οδό Μιαούλη, φιλοξενεί την καινούρια δουλειά της εικαστικής δημιουργού Αντωνίας Γρίβα με τίτλο “ Reflet d’âme / Αντανάκλαση της ψυχής ”. Η έκθεση που ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου θα διαρκέσει έως τις 18 Απριλίου 2015.
  • Στην Ποικίλη Στοά στην Ρήγα Φεραίου και Παντανάσσης, η Πατρινή δημιουργός Ελένη Νικολοπούλου – Μαρινάκη παρουσιάζει μία σειρά χειροποίητων εικαστικών κεραμικών κοσμημάτων σε μία έκθεση που έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον και κερδίσει τις εντυπώσεις.
  • Στο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη ξεκίνησε και θα κρατήσει έως τις 15 Απριλίου μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικών με τίτλο «ΕΑΡ – Συμβολή Φίλων» ενώ στην Αγορά Αργύρη από την Μεγάλη Δευτέρα θα ανοίξει τις πύλες της η σημαντική έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση», έκθεση/εργαστήριο ιστορίας της τέχνης της περιόδου: Δικτατορία Μεταξά – Κατοχή – Αντίσταση – Εμφύλιος – Τόποι Εξορίας ως το 1967 που συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός –Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πατρέων και το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
  • Στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής του Λαού στην οδό Κανάρη, πίσω από το ΙΚΑ της Γούναρη, στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου θα μιλήσει ο αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, προιστάμενος του ναού του Αγίου Ανδρέου, Πολιούχου Πατρών με θέμα που άπτεται της Μεγάλης Εβδομάδας και τίτλο «ότι από φθόνον παρέδωκαν αυτόν».
  • Εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχομένου θα γίνουν και την Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη τόσο στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων όσο και στον Καθολικό ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών.
Τέλος να μην παραλείψουμε και ένα μεγάλο μουσικό event που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο του Λαζάρου 4/4 μετά τις 22.30 στο κέντρο Αστέρια στην Όθωνος Αμαλίας και Τριών Ναυάρχων. Θα εμφανιστούν live δύο μεγάλες φωνές και σπουδαίες καλλιτέχνιδες των τελευταίων τριών δεκαετιών, η Γλυκερία και η Ελένη Βιτάλη. Μαζί τους θα είναι και ο Βασίλης Προδρόμου.
Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
Η Σεραφίτα Γρηγοριάδου στο "Α".
Οι συντελεστές της παράστασης "Σκουπιδάνθρωποι" στην "Αγορά".