Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Σκάλες Αγίου Νικολάου: Στο έλεος της φθοράς

Σκάλες Αγίου Νικολάου: Στο έλεος της φθοράς, σωστές σκοτώστρες - Πλαστικά μπουκαλάκια, καμένες λάμπες, πεταμένες γόπες και άλλα τινά, στο Πατρινό αξιοθέατο 'Εχουν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου με αποτέλεσμα πέρα από το αντιαισθητικό του πράγματος να εγκυμονούν κινδύνους

'Εχουν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου με αποτέλεσμα πέρα από το αντιαισθητικό του πράγματος να εγκυμονούν κινδύνους

Εικόνα θλιψης παρουσιάζουν οι σκάλες της Αγίου Νικολάου, οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου με αποτέλεσμα πέρα από το αντιαισθητικό του πράγματος, να εγκυμονούν κινδύνους για όποιον επιχειρήσει να τις ανέβει ή να τις κατέβει ...ανέμελος χωρίς να έχει το νου του να κοιτάζει συνεχώς που πατάει και που βρίσκεται.
Οι μεγαλύτερες φθορές εντοπίζονται στα σκαλοπάτια, πολλά από τα οποία είναι κανονικές σκοτώστρες, ενώ ο φωτισμός σε πολλά σημεία είναι κατεστραμμένος, οι λάμπες καμένες, τα τοιχώματα λές και τα έχει σκάψει ένα τεράστιο κουτάλι και σε μερικά σημεία κάποια άνοστα συνθήματα "φιλοτεχνημένα" από χρόνια με μαύρη και πορτοκαλί μπογιά, συναγωνίζονται σε κακογουστιά τα πλαστικά μπουκάλια, τα χάρτινα ποτήρια του καφέ, τις γόπες και όλων των ειδών τα σκουπίδια που αφήνουν στο διάβα τους οι περαστικοί, όσοι ακόμη εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις σκάλες για τις...επικίνδυνες διαδρομές τους στην πόλη.
Καθόλου κολακευτικά δεν είναι και τα σχόλια επισκεπτών της Πάτρας που περνούν από το σημείο, καθώς οι σκάλες της Αγίου Νικολάου αποτελούν σημείο αναφοράς και σήμα κατατεθέν μιας πόλης που απλώνει τα πόδια της σε δυό βαθμίδες, την άνω και την κάτω, αλλά αδυνατεί ακόμη και σήμερα, έν έτει 2015 να παρουσιάσει μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή εικόνα των τουριστικών της σημείων, αλλά και των σημείων που έχουν για αυτή ιστορική αξία, όπως εν προκειμένω τα... σκοροφαγωμένα σκαλάκια τα οποία ατενίζουν το λιμάνι της.
Για την ιστορία, η σκάλα της Αγίου Νικολάου είναι η μεγαλύτερη της πόλης και οι πιο εντυπωσιακές. Αλλά μόνο όταν τις κοιτάζεις από μακριά... Οισκάλες διαμορφώθηκαν το 1930 αντικαθιστώντας την παλαιότερη φιδωτή χωμάτινη ανηφόρα.
Δείτε τις φωτό του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.












TheBest