Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Στα άδυτα της «UoP4e»: Οι φοιτητές από την Πάτρα που άφησαν στους Ευρωπαίους τη… σκόνη τους! (pics)

Στα άδυτα της «UoP4e»: Οι φοιτητές από την Πάτρα που άφησαν στους Ευρωπαίους τη… σκόνη τους! (pics)
Κατασκεύασαν το ηλεκτρικό F1 και χάρισαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Formoula Student
Πόσο μία καινοτόμα τεχνολογικά ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη της επιστήμης;
Στα άδυτα της «UoP4e»: Οι φοιτητές από την Πάτρα που άφησαν στους Ευρωπαίους τη… σκόνη τους! (pics) Πόσες συγκλίνουσες θεωρίες προερχόμενες από διάφορες επιστημονικές κατευθύνσεις μπορούν να συναντηθούν παράλληλα, ώστε μέσα από την έρευνα και την πειραματική εφαρμογή να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό επίτευγμα; Στην περίπτωση του μοναδικού ηλεκτρικού μονοθέσιου αυτοκινήτου Formula που υπάρχει στην Ελλάδα,χρειάστηκαν αμέτρητες ώρες μελέτης, έρευνας, δοκιμαστικών εφαρμογών, στο εργαστήριο και στους υπολογιστές, όπως διαβάζουμε στο αφιέρωμα του P.E. Magazine.
Χρειάστηκαν πάνω από όλα, νεανικά μυαλά, με όρεξη και μεράκι, αλλά και διάθεση συνεργασίας, για την δημιουργία ενός project που να κάνει την διαφορά, το ένα βήμα παραπάνω από το προηγούμενο, χαράζοντας μία συνέχεια που μέσα της περιέχει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Γιατί η καινοτομία ποτέ δεν έρχεται εξ’ ουρανού, έρχεται και αυτή μέσα από την εξέλιξη του κάθε είδους.
Η ουσία λοιπόν είναι ότι η εξέλιξη αυτή έφερε στο «φως» το μοναδικό ηλεκτρικό μονοθέσιο αυτοκίνητο Formula που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δημιουργημένο και κατασκευασμένο από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Από την ομάδα του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών με διευθυντή τον καθηγητή Γεώργιο Χρυσολούρη.
Η ομάδα αυτή αποτελούμενη από παραπάνω από 20 με 25 νέους επιστήμονες, διαφόρων ειδικοτήτων, ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια μία πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, προσπάθεια δημιουργίας ενός ηλεκτροκίνητου μονοθέσιου υψηλών επιδόσεων, σχεδιασμένου και κατασκευασμένου αποκλειστικά από προπτυχιακούς φοιτητές!

Στα άδυτα της «UoP4e»: Οι φοιτητές από την Πάτρα που άφησαν στους Ευρωπαίους τη… σκόνη τους! (pics)
Το πρώτο βραβείο που κατάφερε να κερδίσει η ομάδα αυτή στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student της Τσεχίας τον περασμένο Αύγουστο, εκεί όπου το ηλεκτρικό μονοθέσιο τα σάρωσε όλα, ήταν μόνο το αποκορύφωμα μιας δουλειάς που πίσω της έχει ένα βάθος χρόνου. Το ηλεκτρικό μονοθέσιο αποτελεί στην ουσία το τέταρτο αυτοκίνητο που κατασκεύασε η ομάδα, συμμετέχοντας σε διεθνή διαγωνισμό Formula Student.
Η ιστορία κρατάει από το 2002, από τότε που ο πυρήνας αυτής της ομάδας αποφάσισε να συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς Formula Student, κατασκευάζοντας μονοθέσια αυτοκίνητα με στόχο την μάθηση μέσα από την πράξη. Το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την ομάδα των φοιτητών – ερευνητών του Πανεπιστημίου βρίσκεται πλέον στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.
12 χρόνια μετά οι «απόγονοι» αυτού του πυρήνα, μιας ομάδας που συνεχώς ανανεωνόταν στο πέρασμα του χρόνου, κατασκεύασαν και δημιούργησαν το μονοθέσιο που έκανε τους καθηγητές και τους συναδέλφους τους, φοιτητές – ερευνητές των ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων,εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που προέρχονται από προηγμένες τεχνολογικά χώρες, να μείνουν με το στόμα ανοικτό από τις επιδόσεις του.
Οι Έλληνες από την Πάτρα έκαναν την διαφορά στη Τσεχία. Πλέον η ομάδα του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι η μοναδική ελληνική φοιτητική – ερευνητική ομάδα που έχει καταφέρει να κερδίσει στα χρονικά το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό Formula Student. Μία κορυφή κατακτήθηκε. Μέχρι την επόμενη…

Στα άδυτα της «UoP4e»: Οι φοιτητές από την Πάτρα που άφησαν στους Ευρωπαίους τη… σκόνη τους! (pics)
Τι είναι το Formula Student
Οι διαγωνισμοί Formula Student απευθύνονται σε φοιτητές πολυτεχνικών σχολών και ο σκοπός είναι ο σχεδιασμός και κατασκευή μονοθεσίων, λειτουργώντας ως κατηγορία υπό κλίμακα της Formula 1. Δεν περιέχουν μόνο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και “στατικό” κατά το οποίο η ομάδα βαθμολογείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή του μονοθέσιου, το κόστος του, καθώς και την ικανότητα να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό επιχειρηματικό πλάνο για την παραγωγή του. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στα μέλη της ομάδας, να γνωρίσουν σε βάθος το αντικείμενο ενασχόλησης τους και να αποκτήσουν άμεση/έμπρακτη επαφή με ένα ευρύ φάσμα της επιστήμης, που θα συμπληρώσουν την θεωρητική γνώση τους.
Ο διαγωνισμός της Τσεχίας
Ο διεθνής διαγωνισμός Formula Student της Τσεχίας έγινε στις 7 με 10 Αυγούστου. Η ομάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε αυτόν τον διαγωνισμό, με το ηλεκτρικό μονοθέσιο της, το οποίο κατάφερε να κερδίσει την συνολική κατάταξη μεταξύ συμμετοχών από πανεπιστήμια της Γερμανίας, Αυστρίας, Αγγλίας, Τσεχίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα, η 5η ομάδα κατάφερε να κερδίσει συνολικά 5/8 επιμέρους κατηγορίες, σαρώνοντας τα βραβεία και κερδίζοντας όλα τα δυναμικά αγωνίσματα!

Στα άδυτα της «UoP4e»: Οι φοιτητές από την Πάτρα που άφησαν στους Ευρωπαίους τη… σκόνη τους! (pics)
Χαρακτηριστικά του μονοθέσιου
Η ισχύς του μονοθέσιου ξεπερνά τους 110 ίππους και τα 750Nm ροπής, ενώ κάνοντας χρήση προηγμένων τεχνολογιών παραγωγής και υλικών, το βάρος βρίσκεται στα 235kg. Το πλαίσιο όπως και τα ψαλίδια της ανάρτησης είναι κατασκευασμένα από ανθρακόνημα, ενώ γίνεται και εκτεταμένη χρήση αλουμινίου αεροπορικού τύπου. Στην «καρδιά» του μονοθέσιου βρίσκεται ο ηλεκτροκινητήρας που δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς, ενώ η ενέργεια παρέχεται από μια συστοιχία κελιών πολυμερών λιθίου. Σε συνδυασμό με το νέο αεροδυναμικό πακέτο το μονοθέσιο είναι ικανό να αναπτύξει 2g πλευρικής επιτάχυνσης, ενώ από στάση τα 100km έρχονται σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα.
Τα παιδιά που συμμετέχουν στην ομάδα
Στην ομάδα συμμετέχουν φοιτητές κυρίως του τμήματος Μηχανολόγων κ Αεροναυπηγών Μηχανικών, αλλά και τμημάτων όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Οικονομικών Επιστημών, Επιστήμης Υλικών και Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Την ομάδα αποτελούν τα παρακάτω μέλη: Αθηναίος Δημήτρης, Αλεξόπουλος Χαράλαμπος, Αρβανιτόπουλος Αναστάσιος, Αυγερίδης Βασίλης, Γιαννιόδης Ευάγγελος, Γοργοράπτης Κωνσταντίνος, Γουγής Θανάσης, Γούλας Ευάγγελος, Γουλιερμή Κωνσταντίνα, Δημάκη Ελένη, Δημητρόπουλος Νικόλαος, Καρακατσάνης Ηλίας, Κατσαρός Αντώνιος, Καυκάς Άγγελος, Κώτσης Ιωάννης, Λαμπρόπουλος Δημήτρης, Μακρής Πέτρος, Μότση Κατερίνα, Μουτσομπέγκα 'Ελλη, Μπαρής Κωσταντίνος, Μπαρής Παναγιώτης, Μπεκιάρης Θοδωρής, Μπίκας Χαρίσης, Νταρμά Ευγενία, Ξυθάλης Σωτήρης, Παγάνη Λυδία, Παρασκευοπούλου Κωσταντίνα, Σαράντη Ναταλία, Σενής Ευάγγελος, Σιάγγας Γιώργος, Σουρτζίνος Φραγκίσκος, Σπηλιόπουλος Διονύσης, Σταυρίδης Ιωάννης, Σύρπας Παναγιώτης, Σχοινοχωρίτης Παναγιώτης, Φουρτάκας Κωνσταντίνος, Φουρτάκας Νικόλαος.

Στα άδυτα της «UoP4e»: Οι φοιτητές από την Πάτρα που άφησαν στους Ευρωπαίους τη… σκόνη τους! (pics)

Στο εργαστήριο της «UoP4e»

Μπήκαμε στο εργαστήριο που εργάζονται τα μέλη της ομάδας και μιλήσαμε μαζί τους.Το εργαστήριο έχει την μυρωδιά ενός σύγχρονου συνεργείου αυτοκινήτων, όμως ταυτόχρονα διαχέεται στην ατμόσφαιρα το κλίμα της εξέλιξης και της καινοτομίας.
«Η ομάδα μας είναι ανοικτή. Μπορεί να έρθει όποιος φοιτητής δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για το όλο project, όμως θα πρέπει να προσαρμοστεί και να αποδεχτεί τον ρόλο που θα έχει στην ομάδα. Έτσι, ενώ στην αρχή της χρονιάς υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, οι περισσότεροι φεύγουν στην πορεία γιατί το βλέπουν σαν παιχνίδι» τονίζει ο συντονιστής της ομάδας «UoP4e» Χάρης Μπίκας.
Μένουν αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με κάτι τέτοιο και θεωρούν ότι το project, είναι ενδιαφέρον και θα τους εξελίξει». Όσο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν; «Σε ότι αφορά το οικονομικό μέρος η χρηματοδότηση έρχεται απευθείας από το εργαστήριο μέσω από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και μόνο ένα μικρό ποσοστό μέσα από το Πανεπιστήμιο.
Οι βασικές δυσκολίες έχουν να κάνουν με το εργαστηριακό μέρος. Σίγουρα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συνεργαστούν 25 με 30 άτομα μεταξύ τους και να μην υπάρχουν προβλήματα, ενώ δύσκολο είναι το κομμάτι και της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που μας θέτονται.
Όμως είναι δυσκολίες που με την πάροδο των χρόνων τις αντιμετωπίζουμε ολοένα και πιο αποτελεσματικά. Γιατί όσο περισσότερο καιρό συνεργάζεσαι με κάποιον τόσο καλύτερα δουλεύεις μαζί του και όσο εργάζεσαι πάνω σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο τόσο πιο εύκολο από ένα σημείο και μετά να τηρήσεις χρονοδιαγράμματα».
Σε ότι αφορά τα σχέδια της ομάδας για τη συνέχεια τονίζει: «Το συγκεκριμένο μονοθέσιο δεν μπορεί να εξελιχτεί, καθώς αυτό δεν το επιτρέπουν οι διεθνείς διαγωνισμοί. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα καινούργιο αυτοκίνητο από την αρχή, προχωρώντας στην εφαρμογή μιας νέας ιδέας. Κρατάμε κάποια στοιχεία, ωστόσο από το προηγούμενο που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσουν και με βάση αυτά, προχωράμε». 
Διαβάστε εδώ το περιοδικό του patrasevents.gr, το P.E. Magazine.

Στα άδυτα της «UoP4e»: Οι φοιτητές από την Πάτρα που άφησαν στους Ευρωπαίους τη… σκόνη τους! (pics) Στα άδυτα της «UoP4e»: Οι φοιτητές από την Πάτρα που άφησαν στους Ευρωπαίους τη… σκόνη τους! (pics) Στα άδυτα της «UoP4e»: Οι φοιτητές από την Πάτρα που άφησαν στους Ευρωπαίους τη… σκόνη τους! (pics) Στα άδυτα της «UoP4e»: Οι φοιτητές από την Πάτρα που άφησαν στους Ευρωπαίους τη… σκόνη τους! (pics) Στα άδυτα της «UoP4e»: Οι φοιτητές από την Πάτρα που άφησαν στους Ευρωπαίους τη… σκόνη τους! (pics)
patrasevents