Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα και οι ψησταριές ετοιμάζονται να πάρουν... φωτιά (pics+video)

Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα και οι ψησταριές ετοιμάζονται να πάρουν... φωτιά (pics+video)

Τσικνοπέμπτη... η μέρα που τσικνίζουμε ή αλλιώς η μέρα που γίνεται το ''πάρτυ'' της κραιπάλης.
Που έχει τις ρίζες της η ''ένδοξη'' αυτή μέρα...
Οι τρεις εβδομάδες των Αποκριών ονομάζονται κατά χρονική σειρά Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου. Στο μέσο, λοιπόν, της Κρεατινής εβδομάδαςβρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, εν όψει της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για την κατανάλωση κρέατος.
Τα ήθη και τα έθιμα πολλά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (γιατί αν δεν ξέρουν οι Έλληνες από ψήσιμο και γλέντι, ποιός ξέρει;), και εδώ στην Πάτρα την τιμούμε ιδιαίτερα αυτή τη μέρα, από την ανατολή του ηλίου... μέχρι το φως της επομένης.

Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα και οι ψησταριές ετοιμάζονται να πάρουν... φωτιά (pics+video)
Είναι λογικό αυτή η γιορτή της Τσικνοπέμπτης, να έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα στην Πάτρα, την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού.
Την ημέρα εκείνη εκατοντάδες Πατρινοί στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης. Από το πρωί οι master-ψήστες της πόλης, ακονίζουν τις πιρούνες, παρατάσσουν τα σουβλάκια, βάζουν φωτιά στα κάρβουνα και γενικώς βάζουν ''φωτιά'' στα παντζάκια μας, καθώς δε βλέπουμε την ώρα να αφήσουμε την όποια εργασία κάνουμε, να ξεχυθούμε στους δρόμους και να παρασυρθούμε από τις μυρωδιές (Ω! Θεέ μου), σε ένα μεθυστικό χορό γεύσης, παράδοσης και διασκέδασης.
Αν παρατηρήσει κανείς την Πάτρα από ψηλά, εκείνη την ημέρα, το μόνο που μπορεί να διακρίνει, είναι ένα απέραντο σύννεφο καπνού να σκεπάζει την πόλη!
Κάτι μας λέει πως, όσοι αποφασίσουν να καταγράψουν αυτό το ''φαινόμενο'' με drone, θα δυσκολευτούν λιγάκι... για ευνόητους λόγους.

Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα και οι ψησταριές ετοιμάζονται να πάρουν... φωτιά (pics+video)
Το επίκεντρο, όμως, των εκδηλώσεων αποτελεί η Άνω Πόλη, η παλιά συνοικία Τάσι και κυρίως η οδός Γερμανού και οι δρόμοι γύρω από αυτή.
Λαϊκά και καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας. Εκείνες της ημέρες πριν την Αποκριά στην Πάτρα αναβιώνει μια χαρακτηριστική παράδοση, "ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς".
Ας γνωρίσουμε όμως το έθιμο...
Η Γιαννούλα ήταν υπαρκτό πρόσωπο και γεννήθηκε το 1868. Επρόκειτο για μια φτωχή γυναίκα της Άνω πόλης που έζησε στην περίοδο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κύρια δραστηριότητά της ήταν η πώληση κουλουριών που της εξασφάλιζε τα προς το ζην.
Όπως γράφει ο αξέχαστος Νίκος Πολίτης στο βιβλίο του "Οι ωραίοι τρελοί της παλιάς Πάτρας", ο μεγάλος της καημός ήταν που έμεινε γεροντοκόρη, γεγονός που έγινε ο πυρήνας του ντόρου που στήθηκε γύρω της. Ώσπου αυτός ο καημός, έφτασε στα αυτιά μιας παρέας θαμώνων στο καφενείο Γιογκαράκη.
Ορισμένοι Πατρινοί εκμεταλλευόμενοι την αφέλειά της και το ευφάνταστο του χαρακτήρα της, της έταζαν πως θα την παντρέψουν με τον πρόεδρο της Αμερικής Ουίλσον. Η σχετική φάρσα περιελάμβανε άφιξη του Ουίλσον με πλοίο στο λιμάνι και άνοδό του στην Άνω πόλη, όπου θα τελούνταν και ο γάμος με τη Γιαννούλα.
Η εύπιστη κουλουρού υποδεχόταν τον υποτιθέμενο Ουίλσον, Ιούλσο όπως τον πρόφερε η ίδια, τον οποίο φρόντιζαν πάντα να τον ντύνουν με φράκο και ημίψηλο καπέλο και μέχρι η Κουλουρού να αντιληφθεί την ειρωνεία της στιγμής, το πλήθος των συγκεντρωμένων για το γάμο είχε διασκεδάσει με την ψυχή του.
Το θέαμα αναβιώνει ακόμη και σήμερα, δίνοντας μία ιδιαίτερη νότα παράδοσης στην Πάτρα, έτσι για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι.
Αναμένουμε λοιπόν αυτόν το πολυσυζητημένο γάμο και το τρικούβερτο ''τσιμπούσι'' σε κάθε γωνιά της πόλης!

Μία ιδέα από το έθιμο

Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα και οι ψησταριές ετοιμάζονται να πάρουν... φωτιά (pics+video)Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα και οι ψησταριές ετοιμάζονται να πάρουν... φωτιά (pics+video)Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα και οι ψησταριές ετοιμάζονται να πάρουν... φωτιά (pics+video)Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα και οι ψησταριές ετοιμάζονται να πάρουν... φωτιά (pics+video)

Ο γάμος θρύλος στο καρναβάλι της Πάτρας...



ΠΗΓΗ patrasevents.gr