Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ποιοι είναι οι μεγαλοβιομήχανοι στην Πάτρα;

Ποιοι είναι οι μεγαλοβιομήχανοι στην Πάτρα; Για να ξέρουμε εναντίον ποιων θα... πολεμήσουμε  Του Ν.Π. Νασόπουλου

Η Δημοτική Αρχή, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και στις ιδεολογικές της τοποθετήσεις, κήρυξε τον «πόλεμο» στους «μεγαλοβιομήχανους». Η αρχή έγινε με την επιβολή των δημοτικών τελών και η συνέχεια δόθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση του προβλήματος της ανεργίας.
Αν σωστά ή λάθος κάνει που στρέφεται κατά των «μεγαλοβιομηχάνων» είναι μια άλλη συζήτηση, αν και σε κάθε περίπτωση ουδείς θα διαφωνήσει ότι πρέπει τα βάρη της κρίσης να πληρώσουν και οι «μεγάλοι».
Όμως για να κερδίσεις έναν «πόλεμο», πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να εντοπίσεις σωστά τον εχθρό. Και εν προκειμένω, η Δημοτική Αρχή, μάλλον αεροβατεί. Γιατί, ακόμα κι αν συμφωνήσουμε στον αγώνα κατά των «μεγαλοβιομηχάνων», πρέπει πρώτα να δούμε ποιοι είναι οι μεγαλοβιομήχανοι στην Πάτρα.
Και η ανάγνωση των στοιχείων λέει, ότι τέτοιοι, δυστυχώς, δεν υπάρχουν, πλέον, στην πόλη μας. Υπήρχαν κάποτε η Πειραϊκή-Πατραϊκή του Στράτου και η PIRELLI, αλλά το κύμα της αποβιομηχάνισης που σάρωσε την περιοχή, τη δεκαετία του ’80, έβαλε τίτλους τέλους, στην εδώ παρουσία τους. Υπήρχε και η Coca-Cola, που έκλεισε το εργοστάσιό της στην Πάτρα, τα τελευταία χρόνια.
Πλέον, απομείναμε χιλιάδες απελπιστικά μικρές επιχειρήσεις (με 1 έως 9 εργαζόμενους) και απελπιστικά λίγες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (με 10-250 εργαζόμενους). Και για να έχουμε μια εικόνα της κατάστασης, ιδού κάποια στοιχεία:
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας μας . Εξ αυτών:
-το 96,7% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις (1-9 άτομα), και καλύπτουν το 58,7% της απασχόλησης
-το 2,8% είναι μικρές (10-49 άτομα) και καλύπτουν το 17,3% της απασχόλησης.
-το 0,4% είναι μεσαίες (49-250 άτομα) και καλύπτουν το 10,9% της απασχόλησης.
Τα ίδια ποσοστά αντίστοιχα είναι και στην περιοχή μας. Και μάλλον είναι αδύνατο, να εντοπίσει κανείς, στα όρια του Δήμου Πατρέων, επιχείρηση με περισσότερους από 100-150 εργαζόμενους, οι δε κερδοφορίες, όσων έχουν απομείνει ακόμα κερδοφόρες, είναι ζήτημα να ξεπερνούν, προ φόρων, τα 3-4 εκατομμύρια ευρώ. Ε, αν μια τέτοια επιχείρηση θεωρείται «μεγάλη βιομηχανία», τότε τι είναι ο Βαρδινογιάννης; Και τέλος πάντων πόσες και ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις, για να δούμε πόσα και από ποιους μπορούμε να εισπράξουμε;
Όταν καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε έναν «πόλεμο» κατά των «μεγαλοβιομηχάνων», πρέπει να ξέρουμε ποιους ακριβώς θα πολεμήσουμε;
Ποιοι είναι οι «αιμοσταγείς κεφαλαιοκράτες» στην Πάτρα, που αν βάλουμε χέρι στο ταμείο τους, θα λύσουμε τα προβλήματα της πόλης;
Δυστυχώς, προς θλίψη, και των φιλελεύθερων, και των σοσιαλιστών, τέτοιοι δεν υπάρχουν στην Πάτρα. Και λέω «προς θλίψη», γιατί οι μεν φιλελεύθεροι δεν έχουν ισχυρούς συνοδοιπόρους, οι δε σοσιαλιστές και κομμουνιστές δεν έχουν εμφανείς εχθρούς. Άρα, ο ιδεολογικός τους οίστρος, μάλλον πάει χαμένος , καθώς είναι καταδικασμένος να εξαντλείται σε λεκτικές κορώνες…
thebest.gr