Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Aποδείξεις: Τι πρέπει να κάνετε για να γλιτώσετε φόρο



Αποδείξεις έως και για το 40% του εισοδήματος θα ζητά η Εφορία και θα πρέπει να συγκεντρώσουν για το 2016 οι φορολογούμενοι. Μισθωτοί και συνταξιούχοι, σύμφωνα με την τελική πρόταση που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, θα κατατάσσονται σε κλίμακες ανάλογα με τις ετήσιες αποδοχές τους για να εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.500 ευρώ (το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους) χρειάζονται αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 15% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος.
Όσοι έχουν εισόδημα από 9.501 έως 20.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 40%.
Ωστόσο, επειδή το 40% θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μελετάται και μια ενδιάμεση κλιμάκωση.
Με τις αποδείξεις οι πολίτες θα μπορούν να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ ή να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους. Από την ψήφιση του νόμου και μετά οι αποδείξεις θα μετρούν μόνον εφόσον γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή μέσω e-banking.
Για συναλλαγές που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις με μετρητά, ενώ για τους άνω των 65 ετών δεν θα ισχύει η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος για συγκέντρωση αποδείξεων.
Πώς θα γλιτώσουν την «τσιμπίδα» των τεκμηρίων
Με την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως επαγγελματίες θα φορολογηθούν όσοι είχαν το 2015 περιστασιακά εισοδήματα ως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτά ως 9.500 ευρώ. Για αυτούς θα ισχύσει αφορολόγητο 9.545 ευρώ και δεν θα πληρώσουν ούτε 1 ευρώ φόρο.
Η σχετική διάταξη πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και ουσιαστικά έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό που υπάρχει για μια μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και κινδυνεύουν να φορολογηθούν με 26% από το 1 ευρώ επί τεκμαρτών εισοδημάτων και όχι επί πραγματικών, δηλαδή να θεωρηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες συν προκαταβολή φόρου 75%.
Περιστασιακά εισοδήματα θεωρούνται ότι έχουν φοιτητές, άνεργοι και όσοι μέσα στο 2015 είχαν μοναδικό εισόδημα από ενοίκια ή ελάχιστους τόκους καταθέσεων και φορολογούνται επί του τεκμαρτού εισοδήματος.
thestival.gr

Δείτε το site που έχει ξετρελάνει κόσμο στην Πάτρα για 2 σοβαρούς και πρακτικούς λόγους