Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Πατρινός γιατρός πίσω από παγκόσμια μελέτη των παιδικών πνευμόνων

Πατρινός γιατρός πίσω από παγκόσμια μελέτη των παιδικών πνευμόνων Πρόκειται για τον επίκουρο καθηγητή Παιδοπνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Χάρη Κατσαρδή

Πατρινός είναι ο εκδότης ενός παγκόσμιου εγχειριδίου που εξηγεί πώς μεταβάλλεται το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών ανατομικά από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση. Ο ίδιος μελέτησε και προσέθεσε νέα δεδομένα που εξηγούν τη διαφορά της αναπνευστικής λειτουργίας μεταξύ λευκών και μαύρων.
Πρόκειται για τον επίκουρο καθηγητή Παιδοπνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και τ. συντονιστή διευθυντή του παιδιατρικού - παιδοπνευμονολογικού τμήματος του Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ», Χάρη Κατσαρδή, το έργο του οποίου αποτελεί παγκόσμιο ανάγνωσμα. Ολα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων μιας μελέτης που στηρίχτηκε σε σπιρομετρήσεις (μέτρηση αναπνευστική λειτουργίας) που έκανε σε παιδιά που διαμένουν στην Αττική.
«Με αιτία αυτή τη δημοσίευσή μου και μετά από δύο χρόνια με επέλεξε μία από τις 5 μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρείες του κόσμου, η NOVA από τις ΗΠΑ, να γράψω-συντονίσω ένα βιβλίο με αντικείμενο τις λειτουργικές δοκιμασίες των πνευμόνων στα παιδιά, με σκοπό να διαβαστεί από γιατρούς και άλλους επαγγελματίες Υγείας σε όλο τον κόσμο» μας εξηγεί ο ίδιος.
Οταν απάντησε θετικά στο αίτημα αυτό προφανώς δεν φαντάζονταν ότι το εγχείρημά του θα έπαιρνε αυτή τη διάσταση. Για το τελικό αποτέλεσμα «στρατολογήθηκαν» 26 επιστήμονες υψηλού κύρους, ανάμεσά τους 17 καθηγητές Πανεπιστημίου. «Από αυτούς 13 είναι Ελληνες (από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Θεσσαλονίκης και Θράκης), 9 από τις ΗΠΑ, 2 από τη Γαλλία (συμπεριλαμβανομένης της Καθηγήτριας B. Faurou από το Παρίσι), 1 Ιταλός και τέλος ο καθηγητής από το Λονδίνο A.Bush».
Καρπός της παραπάνω σύμπραξης είναι ένας τόμος 300 σελίδων που περιλαμβάνει 20 κεφάλαια τα οποία βοηθούν τον αναγνώστη στη διερευνητική προσέγγιση των αναπνευστικών νοσημάτων των παιδιών, με παράλληλη σύγχρονη γνώση της φυσιολογίας του αναπνευστικού συστήματος και καθορισμό των φυσιολογικών τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων σε παγκόσμια κλίμακα.
Το βιβλίο, που εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο προλολογίζει ο καθηγητής από τον Καναδά A.L. Coats, μία φυσιογνωμία της παγκόσμιας Παιδοπνευμονολογίας και συμπεριλαμβάνει σχόλια των καθηγητών Μ. Κουτσιλιέρη και Ν. Σιαφάκα. Επίσης έβαλε και τρεις συνεκδότες Ελληνες πανεπιστημιακούς που είναι ο Αναστάσιος Κουμπουρλής (πανεπιστήμιου Ουάσινγκτον), Μιχάλης Ανθρακόπουλος (Πανεπιστήμιο Πατρών) και ο Εμμανουήλ Παρασκάκης (Πανεπιστήμιο Θράκης).
«Πέρα από τα συγχαρητήρια της εκδοτικής εταιρείας και την πρόσκληση για νέα συνεργασία μου, ή συνεργασία με άλλα άτομα που μπορώ να υποδείξω σαν ικανά και άξια, πρόσφατα έλαβα μήνυμα από την εταιρεία με αντικείμενο τιμητική διάκριση του βιβλίου» μας είπε ο κ. Κατσαρδής εξηγώντας ότι «επελέγη για έκθεση στο κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Κούβας, την 25η Διεθνή Εκθεση αξιόλογων και ιστορικών βιβλίων που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, στην Αβάνα, μετά την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας. Την έκθεση αυτή επισκέπτονται περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται σαν από τα πλέον προσεγμένα και μεστά περιεχομένου βιβλία, που κυκλοφόρησαν παγκοσμίως, εντός του 2015».