Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ξεχωριστό και πλούσιο το αφιέρωμα του «60 λεπτά Ελλάδα» με τον Ν. Μάνεση στα Καλάβρυτα - Αγνώριστος ο πρώην υπουργός Α. Φούρας -ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Πραγματικά ξεχωριστή και πλούσια, διανθισμένη και με το απαραίτητο χιούμορ ήταν η ταξιδιωτική εκπομπή του δημοσιογράφου του καναλιού Alpha, Νίκου Μάνεση «60 λεπτά Ελλάδα» που προβλήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου 2016.
Ξεχωριστό και πλούσιο το αφιέρωμα του «60 λεπτά Ελλάδα» με τον Ν. Μάνεση στα Καλάβρυτα - Αγνώριστος ο πρώην υπουργός Α. Φούρας -ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ Ο δημοσιογράφος Ν. Μάνεσης με το τζιπάκι του πήγε παντού ενώ ταξίδεψε και με τον Οδοντωτό
Η εκπομπή που ήταν αφιερωμένη στα ιστορικά και πανέμορφα Καλάβρυτα και την ευρύτερη ορεινή περιοχή ξεκίνησε περίπου δέκα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε γύρω στη 1 και μισή.
Ο Νίκος Μάνεσης ανέβηκε με το συνεργείο του στο Χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, περπάτησε στον πεζόδρομο της πόλης έχοντας παρέα του και την Φιλαρμονική μπάντα (με μαέστρο τον Γ. Μπαμπαράκο), ταξίδεψε με το τρενάκι του Οδοντωτού σιδηρόδρομου από το Διακοπτό προς τα Καλάβρυτα που κουβαλά ιστορία από το 1890 και διασχίζει το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Βουραικού ποταμού, ενώ επισκέφτηκε και την Κλειτορία όπου απόλαυσε ιππικούς αγώνες και ντόπια τυριά, το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά αλλά και το Πλανητέρο με τις πέστροφες όπου μίλησε με τον ιχθυοτρόφο Γιώργο Ράπανο.
Επισκέφτηκε και τον Τόπο Θυσίας και το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, τις ιστορικές ιερές μονές του Μεγάλου Σπηλαίου και της Αγίας Λαύρας όπου φυλάσσεται το Λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 ενώ «εναλλακτικό» ήταν το ξεκίνημα της εκπομπής καθώς μας παρουσίασε μία αγροτική οικογένεια νέων ανθρώπων που ζουν ουσιαστικά σε ένα τροχόσπιτο κάπου στο Σκεπαστό Καλαβρύτων, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με τα ζώα τους αλλά πολύ ευτυχισμένοι όπως έδειξαν.
Είδαμε ακόμα πλάνα από την Παναγία Πλατανιώτισσα όπου ο ναός είναι χτισμένος γύρω από τον πλάτανο που είχε βρεθεί η εικόνα, είδαμε έναν πρώην πρωταθλητή δρομέα που πλέον ασχολείται στα Καλάβρυτα με την κτηνοτροφία ενώ ιδιαίτερη εντύπωση τουλάχιστον στους Πατρινούς προξένησε θα λέγαμε η εικόνα του τέως Υπουργού αθλητισμού την χρυσή εποχή που η Ελλάδα ανέλαβε την Ολυμπιάδα του 2004 και τέως Δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Φούρα, ο οποίος έχοντας αφήσει πια πίσω του την πολιτική ασχολείται πιο εντατικά με το αμπέλι του από τριαντάφυλλα, από τα φύλλα των οποίων κατασκευάζεται το ντόπιο εκλεκτό Καλαβρυτινό γλυκό της Ροδοζάχαρης!
Ο κ. Φούρας ως γνωστό είναι από το Μάνεσι Καλαβρύτων και ο «συνονόματος» Νίκος Μάνεσης φυσικά δεν θα μπορούσε να παραλείψει το συγκεκριμένο χωριό όπου μάλιστα συνάντησε να ζει και μία μικρούλα από την Σκωτία με τους γονείς της! Πάντως ο κ. Φούρας με λευκό μούσι, τζιν και γκλίτσα ομολογουμένως έμοιαζε αγνώριστος απ’ όσο τον είχαμε συνηθίσει ενώ τον ακούσαμε να λέει στην κάμερα της εκπομπής «πως πια στην ηλικία μου έχουμε ανάγκη από χαλάρωση και πως δεν είναι πλέον εποχή για την πολιτική».
*Το σάιτ kalavrytanet.com έκανε αναφορά στο ωραίο αυτό αφιέρωμα του Alpha στα Καλάβρυτα και ανέβασε και το βίντεο ολόκληρης της εκπομπής, το οποίο επίσης παρουσιάζει και το thebest.gr.
Πάντως τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Γ. Λαζουρά τον είδαμε μόνο σε πλάνο από βόλτα της κάμερας της εκπομπής στα νυχτερινά Καλάβρυτα (στην κάμερα μίλησε και ο Χαρίλαος Ερμείδης του γνωστού τοπικού ζαχαροπλαστείου που ασχολείται και με τοπικά θέματα όπως την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων).
Μία τέλος μικρή παράλειψη της καλογυρισμένης εκπομπής ήταν πως δεν πρόλαβε ενδεχομένως να πάει σε περιοχές όπως η Βλασία και η Κερπινή. Πήγε πάντως στην Κέρτεζη όπου οι κάτοικοι το έστησαν και στο χορό.
Επιμέλεια κειμένου - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ