Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Πάτρα: Έκθεση με υποθαλάσσιες φωτογραφίες ναυαγίων από την Ελένη Τσοπουροπούλου

Πάτρα: Έκθεση με υποθαλάσσιες φωτογραφίες ναυαγίων από την Ελένη Τσοπουροπούλου  Beneath the waves: Glimpses of History

Η φωτογράφος Ελένη Τσοπουροπούλου σε συνεργασία με την ομάδα wreckDiving.gr της οποίας αποτελεί μέρος θα παρουσιάσει αυτή τη φορά στην Πάτρα την έκθεση φωτογραφίας “Beneath the waves: Glimpses of History” με υποθαλάσσιες φωτογραφίες από ναυάγια διαφόρων πολεμικών και επιβατηγών πλοίων που κατά τη διάρκεια του Α' και Β' Παγκόσμιου Πολέμου (1914-18 και 1939-44 αντίστοιχα) ενεπλάκησαν στις μάχες, βυθίστηκαν και παραμένουν ακόμη στις ελληνικές θάλασσες.

INFO
Beneath the waves: Glimpses of History (Κάτω από τα κύματα: Ματιές της Ιστορίας)
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 έως και Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, “Αγορά Αργύρη” Αγίου Ανδρέου 12, Πάτρα τ.κ. 26221
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016, 19.00
Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 13.00 και 15.00-21.00 Είσοδος ελεύθερη

Η Ελένη Τσοπουροπούλου έχοντας μια πορεία μελέτης, καταγραφής και τεκμηρίωσης ναυαγίων που μετρά δεκαπέντε χρόνια καταφέρνει να συγκεντρώσει για αυτήν την έκθεση φωτογραφικό υλικό που καλύπτει τα τελευταία εκατό χρόνια της ιστορίας.
Εκκινώντας με το ναυάγιο του ιστορικού πλοίου HMT Marquette, που στις 23 Οκτωβρίου του 2015 έκλεισε έναν αιώνα από τη βύθιση του (1915), του HMHS Brittanic που στις 21 Νοεμβρίου θα έχει την επέτειο των εκατό χρόνων (1916) αλλά και των μεταγενέστερων Théophile Gautier, Αντιτορπιλικού Ύδρα, Artemis Pitta κ.α. θα επιχειρήσει μια αναδρομή στην υποθαλάσσια ιστορία της χώρας μέχρι τις μέρες μας.
Το wreckDiving.gr είναι μια ομάδα που έχει ως κύριο ενδιαφέρον και δραστηριοποιείται γύρω από τη θάλασσα, τα ναυάγια και τη ναυτική ιστορία. Η ομάδα αποτελείται από δύτες, ιστορικούς, ναυπηγούς και ειδικούς με τη θάλασσα και τα πλοία είτε λόγω επαγγέλματος, είτε λόγω του πάθους τους για αυτά.
Θεωρώντας ότι τα ναυάγια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας και απτή απόδειξη της βαθιάς σχέσης του ανθρώπου με την θάλασσα, πιστεύουμε ακράδαντα και πάντα προσπαθούμε να προσεγγίζουμε και να αντιμετωπίζουμε όλα τα ναυάγια με απόλυτο σεβασμό και επιστημονική γνώση.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την οργανωτική υποστήριξη του συλλόγου Αυτοδυτών Αχαίας OCEANOS.
Ο Σύλλογος παράλληλα με την έκθεση θα συγκεντρώσει τρόφιμα στο χώρο της Αγοράς Αργύρη από όσους επισκέπτες επιθυμούν, τα οποία θα παραδοθούν στο τέλος της έκθεσης στην Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου Πάτρας.
Χορηγοί της εκδήλωσης: Ινστιτούτο Καινοτομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης “ΑΕΙΠΛΟΥΣ”, Οινοποιία “ΟΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ |ΚΑΡΕΛΑ
Χορηγοί επικοινωνίας : Εφημερίδα “Πελοπόννησος”, “Time Heritage”
Διοργάνωση: Σύλλογος Αυτοδυτών Αχαίας “ΩΚΕΑΝΟΣ”