Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Νέα στοιχεία για το διπλό φονικό στη Μάνη: Το τέλειο έγκλημα βάσει βιβλίου του Πάνου Σόμπολου, σχεδίαζε ο 19χρονος δράστης

Νέα στοιχεία για το διπλό φονικό στη Μάνη: Το τέλειο έγκλημα βάσει βιβλίου του Πάνου Σόμπολου, σχεδίαζε ο 19χρονος δράστης

Βιβλίο για εγκλήματα μελετούσε πριν τη διπλή δολοφονία ο ένας εκ των δραστών, όπως αποκάλυψε ο εισαγγελέας Εφετών, ζητώντας να μην μετρήσει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας



Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο στην Καλαμάτα, θα εκδικασθεί σε ημερομηνία που θα ορισθεί προσεχώς, η έφεση του Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος ζητάει να μην μετρήσει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας για τους δύο 19χρονους για τη διπλή δολοφονία, το καλοκαίρι του 2014 στη Μάνη, του 26χρονου Καλαματιανού Κωνσταντίνου Σγούρου και του 25χρονου Ιωάννη Κομμάτη από τη Σάμο.
Στην έφεση που άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών Βασίλειος Παπαδάς και για την οποία έχουν ενημερωθεί όλες οι πλευρές, παρουσιάζει αναλυτικά τους λόγους που θεωρεί ότι εσφαλμένα το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου, αναγνώρισε στους δύο δράστες το εν λόγω ελαφρυντικό. Με την έφεσή του ο Εισαγγελέας φέρνει και νέα στοιχεία για την υπόθεση, στο φως της δημοσιότητας.
Χωρίς ελαφρυντικό
Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου, με την απόφασή του, που προσβάλλει ο Εισαγγελέας, έκρινε το 19χρονο από τον Κάμπο ένοχο για άμεση συνέργεια σε κατά συρροή ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παράνομη οπλοφορία. Ο 19χρονος από την Καλαμάτα κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία ενώ και στους δύο αναγνωρίσθηκε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Ο Εισαγγελέας Εφετών ζητά με την έφεσή του την εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης και να κηρυχτούν ένοχοι για τις ίδιες κατηγορίες, αλλά χωρίς την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας. Κάτι τέτοιο φυσικά σημαίνει αλλαγή της ποινής, καθώς η αναγνώριση του ελαφρυντικού επέφερε τις ποινές των 30 χρόνων κάθειρξη στον καθένα.
Τεκμηριώνοντας την έφεσή του ο Εισαγγελέας Εφετών, επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο ελαφρυντικό δεν έχει αναγνωρισθεί ποτέ σε αυτουργό ανθρωποκτονίας από πρόθεση και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για κατά συρροή ανθρωποκτονία, ενώ αναφέρει ότι το ίδιο δικαστήριο λίγους μήνες πριν, σε 19χρονο που δίκασε για βιασμό, δεν αναγνώρισε αυτό το ελαφρυντικό.
Βιβλίο με εγκλήματα
Ιδιαίτερα για τον 19χρονο από τον Κάμπο, ο Εισαγγελέας επισημαίνει στην έφεσή του, πως αποδείχτηκε ότι είχε καταβάλλει μέσω τραπέζης το ποσό των 800 ευρώ στο θύμα Κώστα Σγούρο για την προμήθεια σκευασμάτων αύξησης της μυϊκής μάζας και αυτός δεν τήρησε τη συμφωνία.
Για πρώτη φορά, αναφέρεται και ως στοιχείο, ότι ο συγκεκριμένος 19χρονος, έξι ημέρες πριν τις δολοφονίες διάβασε το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου «Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα».
Μάλιστα, ο κ. Παπαδάς στην έφεσή του κάνει λόγο για μελέτη του βιβλίου από το δράστη, ώστε να σχεδιάσει το τέλειο έγκλημα. Ακόμα, αναφέρει διαδικτυακή επικοινωνία που είχε με συγγενικό του πρόσωπο, μία ημέρα πριν τις δολοφονίες, όπου ανέφερε την περιοχή των Αλτομυρών και το τραγούδι «δολοφόνος».
Άλλο στοιχείο που επισημαίνει ο Εισαγγελέας, είναι ότι το βράδυ του εγκλήματος , οι δύο 19χρονοι δεν επέλεξαν να πάνε στη συνάντηση με τα θύματα με τη μηχανή του 19χρονου από την Καλαμάτα, ούτε με επιβατικό αυτοκίνητο που είχαν, αλλά με αγροτικό παίρνοντας μαζί τους και σκοινιά.
Αμετανόητος
Υπογραμμίζει, δε, ότι ο 19χρονος από τον Κάμπο, παγίδευσε τα θύματα στα Αλτομυρά και προγραμματισμένα έφυγε τρέχοντας δίπλα από τα θύματα για να τα πυροβολήσει ο 19χρονος από την Καλαμάτα. Επίσης, σχεδιασμένα έδεσαν και μετέφεραν με το αγροτικό τα πτώματα στο γεφύρι μετά τον Κάμπο, καθώς εκεί οι κτηνοτρόφοι πετούν τα ψόφια ζώα, γιατί συχνάζουν τσακάλια και αγριογούρουνα.

Παράλληλα, ο Εισαγγελέας υπογραμμίζει ότι ο 19χρονος από τον Κάμπο διακατέχεται από τα στοιχεία του ναρκισσισμού και της επίδειξης και εξακολουθεί να τα διατηρεί και εντός της φυλακής, χαρακτηρίζοντάς τον αμετανόητο.



Σε ότι αφορά τον 19χρονο από την Καλαμάτα, αναφέρεται στα βίαια στοιχεία που είχε παρουσιάσει και πριν το έγκλημα, καθώς είχε χτυπήσει καθηγητή του, ενώ είχε σπάσει το χέρι της μητέρας του. Ιδιαίτερα επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος επέδειξε ιδιαίτερη αγριότητα, αφού πυροβόλησε τα δύο θύματα και μετά ξαναγέμισε την καραμπίνα και τα πυροβόλησε εκ νέου σχεδόν εξ επαφής. Αποδίδει δε και στους δύο ψυχραιμία και κατά την τέλεση του εγκλήματος, αλλά και στη συνέχεια, στις προσπάθειές τους να εξαφανίσουν τις σωρούς των θυμάτων.
Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι τόσο το είδος του εγκλήματος, όσο και τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν οι δύο δράστες, δείχνουν ωριμότητα, συναισθηματική ψυχρότητα και επικινδυνότητα και το ότι έκαναν δεν προήλθε από νεανική απερισκεψία και επιπολαιότητα, αλλά ήταν συνειδητή απόφαση.

πηγή: http://news247.gr/