Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ιδού τα χάλια μας! Κοιτάξτε πως κατάντησε το "Εργοστάσιο Τέχνης" - Εγινε "Εργοστάσιο Βρώμας"! Το πληρώσαμε... 1,5 εκατομμύριο ευρώ



Ο Πατρινός φωτορεπόρτερ  Οδυσσέας Ξεριζωτής, έστειλε ένα σχόλιο συνοδευόμενο από τις ανάλογες φωτογραφίες για το χάλι στο οποίο έχει περιέλθει το Εργοστάσιο Τέχνης, που κάποτε, επί Πολιτιστικής, κόστισε μια περιουσία. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Το ταξίδι ξεκίνησε το 1998 στην Πάτρα, με την ανάθεση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2006 με λογότυπο το καραβάκι, συμφώνα με το οποίο η Πολιτιστική θα ενίσχυε την ανάπτυξη της περιοχής και θα άλλαζε την όψη της πόλης.



Η Πάτρα τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδος, διαθέτει μόνο το Ρωμαϊκό Ωδείο εδώ και 2000 χρόνια καθώς και το Θέατρο Απόλλων του 19ο αιώνα με τα σημερινά προβλήματά του.


Το προκατασκευασμένο θέατρο στο χώρο του Λαδόπουλου, ως γνωστόν έχει πάρει το όνομα "Εργοστάσιο Τέχνης" με τα παρακάτω τεχνικά χαρακτηριστικά:


Οικοδόμημα 1980 τ.μ. από μέταλλο και γυψοσανίδα,
διαθέτει σκηνή 13Χ16 ( αρκετά μεγάλη) και μπορεί να φιλοξενήσει 880 θεατές και 400 καλλιτέχνες.
Διαθέτει επίσης 5 εισόδους, 14 τουαλέτες για το κοινό, και κλιματισμό τελευταίας τεχνολογίας.


Τέλος, μεγάλα καμαρίνια με ντους και μόνιτορ.
Το κόστος κατασκευής του έφτασε τα 1,5 εκατ. ευρώ.


Δυστυχώς λειτούργησε μόνο δυο έτη, έως τον σεισμό του 2008 και μέχρι σήμερα έχει αφεθεί στην τύχη του.


Το 2012 συνελήφθηκαν Ρουμάνοι ρομα για κλοπή μετασχηματιστών και καλωδίων χαλκού από το εν λόγω χώρο.


Κάνοντας μια φωτογραφική βόλτα στις εξωτερικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου του Λαδόπουλου ανακαλύπτω παραβιασμένη την κεντρική πόρτα του προκατασκευασμένου θεάτρου που δυστυχώς παραμένει έτσι εδώ και μια εβδομάδα !!!


Όταν αναζήτησα κάποιον φύλακα ώστε να πάρω άδεια για να μπω στην αίθουσα δεν βρήκα κανένα στο χώρο του εργοστασίου.


Αυτό που πραγματικά ανακάλυψα ήταν ένα λεηλατημένο θέατρο, με ένα μεγάλο μέρος της σκηνής ξηλωμένη, σκόρπια αλληλογραφία μαζί με ένα αρχείο του 2006, σπασμένοι νιπτήρες, εισροή υδάτων από τα πλαϊνά του κτηρίου - ευτυχώς όχι στην κύρια αίθουσα, ενώ η κεντρική είσοδος χρησιμοποιείται ως αποθήκη κινητού εξοπλισμού της Πολιτιστικής του Δήμου Πατρών που κινδυνεύει να γίνει καυσόξυλα…


Δαπανήθηκαν τόσα λεφτά και η Πάτρα δεν διαθέτει δικό της θέατρο για πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις!


Υπάρχουν αρκετές ερασιτεχνικές ομάδες που θέλουν να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο κοινό και θα μπορούσαν, εάν αυτός ο χώρος ήταν κατάλληλος.


Θα ήταν καλό για τον τόπο μας εάν η νέα δημοτική αρχή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δράσει αμέσως ώστε να εντάξει το Εργοστάσιο Τέχνης σε κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί.


Ο συνολικός προϋπολογισμός του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (Πάτρα 2006) ήταν 26.250.000 ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από το ΥΠ.ΠΟ.


Με 5 εκατ. ευρώ ΕΠΙΠΛΕΟΝ χρηματοδότησε το ΥΠ.ΠΟ το δήμο Πατρέων για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων υποδομής!


Ας μην ξεχνάμε ότι δαπανήθηκαν την ίδια περίοδο χρήματα για ιδιωτικές εγκαταστάσεις : για τους Μύλους Αγ. Γεωργίου, το Πτωχοκομείο, την Αχαΐα Κλάους και το πρώην κτήριο Μαραγκόπουλου.


Σημείωση: Στους παραπάνω χώρους φιλοξενηθήκαν ελάχιστες εκδηλώσεις.


Το σίγουρο είναι ότι ο πολιτισμός ενός τόπου δεν είναι μόνο τα κτήρια (θέατρα), αλλά και η συμμετοχή των πολιτών από τις ξεχασμένες συνοικίες, που έχουν επίσης ανάγκη έκφρασης μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα δρώμενα της πόλης.


Είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί η δημοτική περιουσία ώστε να μην πληρώνουν άλλο οι πολίτες τα σπασμένα του παρελθόντος.


Δυστυχώς τα εργοστάσια έκλεισαν στην περιοχή μας την δεκαετία του `90.


Ας μην κλείσουμε τον πολιτισμό και ας ανοίξουμε τα πανιά με ρότα την έκφραση και δημιουργικότητα.


Για άλλη μια φορά λέω ότι όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της πόλης μας Ας μην αδιαφορούμε άλλο στο τι γίνεται δίπλα μας.


Με εκτίμηση, Οδυσσέας Ξεριζωτής - Ενεργός - Άνεργος."

http://flamiskonstantinos.blogspot.gr/

Χαμός στην Πάτρα με τις δωροεπιταγές για 850€ Δώρο για ψώνια σε ΣουπερΜάρκετς - Δείτε εδώ πως μπορείτε να τις πάρετε και εσείς