Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Πάτρα: Τα «στέκια» των αστέγων και τα «καταφύγια» που «κουρνιάζουν» τις νύχτες

Γύρω στους 40 άστεγους φιλοξενεί ο Δήμος Πατρέων, όμως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις αστέγων που για τους δικούς τους λόγους, είτε από ντροπή, είτε από απογοήτευση για την ζωή,  δεν θέλουν καμία βοήθεια από κανέναν και προτιμούν να γυρίζουν στους δρόμους, μένοντας σε υπόστεγα παγκάκια και πρόχειρα καταλύματα.

Το φαινόμενο στην Πάτρα τα χρόνια της κρίσης έχει ξεκινήσει και παίρνει σημαντικές διαστάσεις με ολοένα να αυξάνεται ο αριθμός τους. Περιπτώσεις αστέγων μπορεί κανείς να εντοπίσει τα βράδια στην οδό Γερμανού, ενώ τουςκαλοκαιρινούς μήνες στην Πλατεία Υψηλών Αλωνίων υπήρχαν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις που συχνά διέμεναν και περνούσαν την νύχτα στα παγκάκια.
Μία ακόμα περίπτωση αστέγου είναι αυτή του ανδρός που συχνά κοιμάται τις νύχτες στο Εμπορικό Κέντρο Κόλλα στην Πλατεία Γεωργίου, ενώ κάτοικοι της Πάτρας κατά καιρούς έχουν δει άστεγους, τόσο στην πλατεία Ομονοίας, όσο και στην πλατεία Παπαφλέσσα.
Άστεγη γριούλα έχει κάνει εξάλλου την εμφάνιση της κατά διαστήματα στοπάνω μέρος της Πλατείας Γεωργίου, ενώ ένα ακόμα άτομο αρκετές φορές επιλέγει να κοιμάται, είτε στο προαύλιο του Αγίου Ανδρέα, είτε, κοντά στο καταφύγιο της Τριών Ναυάρχων.
Ορισμένοι από αυτούς, ίσως να είναι και τα ίδια πρόσωπα, ίσως και όχι.Τυλιγμένοι σε χαρτόκουτα, σε νάυλον σακούλες και στις καλύτερες των περιπτώσεων σε φθαρμένες κουβέρτες, γλιστράνε σαν σκιές στην καθημερινότητα μας και αποτελούν μία ζωντανή εικόνα του πόσο δύσκολη για όλους μας είναι η εποχή μας…

patrasevents.gr