Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

«Θησαυρό» 14 δισ. κρύβει ο Πατραϊκός

Το 2015 ξεκινούν οι έρευνες υδρογονανθράκων - Έως 150 εκατ. τα ετήσια έσοδα

Πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που αποτιμώνται στα 14 δισ. ευρώ κρύβει η περιοχή του Πατραϊκού κόλπου.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν για την Δυτική Ελλάδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη οι έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο θα ξεκινήσουν το 2015. Τα ετήσια έσοδα για την τοπική κοινωνία θα ανέλθουν από 110 έως 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν και 1.000 άμεσες ή έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τις συμβάσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι όλοι οι διαγωνισμοί διέπονται από τον μέγιστο βαθμό διαφάνειας, ενώ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι έχουν προβλεφθεί οι αυστηρότεροι όροι σε διεθνές επίπεδο και έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι τοπικές παράμετροι, όπως ο τουρισμός, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι προστατευόμενες περιοχές κ.α

Ο κ. Μανιάτης γνωστοποίησε ακόμη ότι ξεκίνησε η διαδικασία νέου γύρου παραχωρήσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές της Άρτας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας, μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από ιταλική εταιρεία.