Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Εσείς έχετε δοκιμάσει την μαύρη μπύρα "Πάτρα";

Γερμανοί, Ολλανδοί, τελικά όλοι θέλουν να γίνουν Έλληνες! Η ελληνικότητα το τελευταίο διάστημα είναι το νέο trend!
Όπως όλα δείχνουν οι ελληνικές μπίρες κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά, απέκτησαν φανατικούς φίλους και έφεραν αναστάτωση!
Στο Γεκατερίνμπουργκ, Περιφέρεια Σβερντλόβσκ στην Ρωσία υπάρχει και η μπύρα "ΠΑΤΡΑ".

Η "ΠΑΤΡΑ" το 2005 πέρασε στα χέρια της ολλανδικής ζυθοποιίας Heineken που δέχτηκε να εξαγοράσει την ρωσική ομοειδή της, για άγνωστο ποσό.
Πόσο υπέροχο θα ήταν στα μαγαζιά στην πόλη μας την Πάτρα να έβρισκε κανείς την μαύρη ρώσικη μπύρα "ΠΑΤΡΑ"; 
Οι γνώστες λένε πως όσο πιο σκούρα είναι η μπίρα τόσο πιο έντονη είναι και η γεύση της. Συνήθως, οι μαύρες μπίρες έχουν περισσότερο αλκοόλ και πιο έντονη γεύση.



Επί ευκαιρίας πάμε να δούμε κάποια βασικά που πρέπει να ξέρετε για την μπύρα, πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι!
Ένα ποτό 5.000 ετών:
● Η πρώτη αναφορά στην μπίρα γίνεται από τους Σουμέριους περί το 3.000 π.Χ. 
● Τα επόμενα «ίχνη» της βρέθηκαν στη Βαβυλωνία του 2.000 π.Χ. και στη συνέχεια η κληρονομιά της πέρασε στην Αίγυπτο, όπου εξελίχθηκε η τέχνη της ζυθοποιίας. Για τους Αιγυπτίους, η μπίρα, εκτός από απολαυστικό ­ποτό, ήταν αντικείμενο προσφοράς στους θεούς και γιατρικό κατά των επιδημιών. 
● Στην Ελλάδα, ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, τη θεωρούσε πολύτιμο φάρμακο. Ο Όμηρος περιγράφει με γλαφυρότητα πώς ο Αλκίνοος, ο βασιλιάς των Φαιάκων, είχε στο παλάτι του κρατήρες χρυσούς και αργυρούς γεμάτους «κρίθινον οίνον» (μπίρα). Η ελληνική λέξη ζύθος, που τη συναντάμε στον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα, αλλά και στον Διόδωρο, σχετίζεται με το ρήμα ζέω, που σημαίνει βράζω, και φαίνεται πως χρησιμοποιείτο για να δηλώσει το ποτό των Αιγυπτίων από ­κριθάρι. 
● Οι Βίκινγκς μετέφεραν και παρασκεύαζαν μπίρα ­πάνω στα πλοία τους, για να αποφύγουν το σκορβούτο από έλλειψη βιταμινών. 
● Η λέξη μπίρα πιθανότατα προέρχεται από τη μεσαιωνική λέξη «ber», που ετυμολογικά έχει τις ρίζες της στο λατινικό «bibere», που σημαίνει πίνω. 
● Στην Αναγέννηση, οι ζυθοποιοί θεωρούνταν εξαιρετικοί φαρμακοποιοί, εξαιτίας των θεραπευτικών ιδιοτήτων της μπίρας. 
● Το 19ο αιώνα, ο Pasteur ανακάλυψε τη διαδικασία ­ζύμωσης και ανέπτυξε την έρευνα πάνω στα ένζυμα. 
● Η ανάπτυξη της βιομηχανίας και η ανακάλυψη της ­μεθόδου της παστερίωσης δίνουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη της ζυθοποίησης, διευρύνοντας την αγορά και την κατανάλωση μπίρας, όπως αυτή διαμορφώνεται στη νέα χιλιετία. 
● Στις μέρες μας, η μπίρα παρασκευάζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο σε μεγάλη ποικιλία ειδών και γεύσεων.




patrasevents.gr