Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Πάτρα: Τα...θηρία που κάποτε "χαζεύαμε" να μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι - Που βρίσκονται σήμερα ιστορικά πλοία που ταξίδευαν στην Αδριατική;

Πάτρα: Τα...θηρία που κάποτε "χαζεύαμε" να μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι - Που βρίσκονται σήμερα ιστορικά πλοία που ταξίδευαν στην Αδριατική; Οι εταιρείες πούλησαν να πλοία

Οι εταιρείες πούλησαν να πλοία

Τα πλοία που μας ταξίδεψαν στην Αδριατική αλλά και στο Αιγαίο βρίσκονται σήμερα στη Μεσόγειο, στον Καναδά, στην Κορέα, ακόμα και στην Αυστραλία.
Η κρίση των τελευταίων ετών έχει «διώξει» πολλά φέρι από τις ελληνικές θάλασσες καθώς η μείωση του μεταφορικού έργου, τα χρέη των ναυτιλιακών και τα ακριβά (μέχρι πέρσι) καύσιμα καθιστούν όλο και δυσκολότερο το έργο της ακτοπλοΐας.
Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες (Minoan Lines, ΑΝΕΚ, Attica, NEL και Hellenic Seaways) έχουν πουλήσει 16 πλοία και έτσι ο στόλος τους έχει μειωθεί στα 65 πλοία από 81 το 2008.

Πού πήγαν λοιπόν όλα αυτά τα καράβια; Το WE του news247 τα αναζητήσε και τα βρήκε διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο. Από την Καραϊβική μέχρι την Αυστραλία. 

Ξεκινάμε από τη γραμμή της Αδριατικής που για χρόνια ήταν «χρυσωρυχείο» για τις ναυτιλιακές.
Ο ανταγωνισμός για το πιο γρήγορο πέρασμα από την Ελλάδα στην Ιταλία οδήγησε στη δεκαετία του ’90 στη ναυπήγηση όλο και ταχύτερων πλοίων με γρηγορότερα από αυτά το στόλο των Superfast των Επιχειρήσεων Αττικής.
Δώδεκα τέτοια πλοία «έχτισε» συνολικά η ναυτιλιακή, τα περισσότερα από τα οποία έχουν πια πουληθεί. 

Το Superfast VI ζει αυτόν τον καιρό τη δεύτερη ζωή του στην Καραϊβική και συγκεκριμένα στις Μπαχάμες ως κρουαζιερόπλοιο με καζίνο.




Τα Superfast III και IV μετονομάστηκαν σε Spirit of Tasmania II και Spirit of Tasmania I αντίστοιχα και βρίσκονται στην Αυστραλία συνδέοντας τη Μελβούρνη με το νησί της Τασμανίας.

Πλοία των Μινωικών γραμμών από τη γραμμή της Αδριατικής και της Κρήτης εκτελούν σήμερα δρομολόγια στη Μεσόγειο. Ειδικότερα, τοAriadne Palace (που ταξίδευε Πάτρα-Ανκόνα), λέγεται σήμερα Moby Tommy, βρίσκεται στην Ιταλία και συνδέει τo Λιβόρνο με την Όλμπια στη Σαρδηνία.


To Pasiphae Palace λέγεται πια Jean Nicoli και συνδέει τη Μασσαλία με το Αζαξιό (Αζάτσιο) στην Κορσική.

Το Europa Palace έγινε Amsicora, βρίσκεται και αυτό στην Ιταλία και συνδέει την Τσιβιταβέκια με την Όλμπια. Στην ίδια γραμμή δραστηριοποιείται και πρώην το Olympia Palace, νυν Bonaria.

TheBest